Nissan Pulsar ska utmana i Golfklassen

Det är inte så många i bilvärlden som skulle våga ge sig in i den tuffa Golf-klassen. Inte med bilar som just VW Golf men även Seat Leon, Honda Civic, Mazda3, Kia Ceèd, Peugeot 308, Hyundai i30, Ford Focus, Opel Astra och så vidare och så vidare.

Och även efter den första dagens provkörning kan jag räkna upp en handfull bilar jag hellre skulle köpa.

Stulit kunder från premiummärken

Men det är klart att Nissans marknadsanalytiker inte är några dumskallar. Det så kallade C-segmentet – som Golf-klassen kallas på bilspråk – är Europas allra största. Nissan säger själva att de inte varit med i segmentet tidigare men stulit kunder från premiummärken som VW, Audi och BMW med sin Nissan Quashqai.

Vissa köpare har alltså valt en Quashqai framför en Audi A3.

Ungefär samma pengar – ungefär samma storlek, även om det ena är en crossover och det andra en kompakt bil.

C-segmentet kommer att vara fortsatt stabilt i Europa och med Nissans målsättning på fem procents marknadsandel gick det inte längre att låta bli att bygga en bil för Golf-klassen.

Hämtat från andra modeller

Och det är förstås inte något helt ny bil Nissan byggt. Mycket är hämtat från andra modeller – som Juke och Quashqai.

Motorn fanns också i koncernen och det mesta handlade om design och att få ihop allt till bilfabriken i Barcelona.

Målsättningen är blygsamma 64 000 bilar per år i Europa – vilket också tyder på att bilen varit snabb att utveckla och att den är byggd av redan avskriven teknik.

En koncern som Renault/Nissan kan relativt lätt skaka fram en bil för en viss marknad och med ett visst pris.

Om Nissan ska lyckas med Pulsar-projektet så måste bilhandlarna engageras. Pulsar är en bil som inte säljer sig självt men den kan locka köpare.

Till exempel de som äger en Micra eller Note. Eller de som har en Quashqai eller X-Trail och behöver en bil till.

Enkel att äga och köra

Jag tror att det blir svårare att stjäla köpare från de bilmärken och modeller jag räknade upp ovan. Nissans framgångskoncept i Sverige byggde en gång på att sälja billiga och bra andrabilar till Mercedeskunder. I

dag finns inte den fördelen då flera handlare säljer fler märken och ofta direkta konkurrenter i samma prisklass.

Men så har Nissan Pulsar några fördelar.

Den utgör sig inte för att vara något den inte är. Visst är pr-materialet laddat med många superlativ men där finns inget om körglädje eller dynamik.

Pulsar vill vara en enkel bil – enkel att äga och att köra.

Ibland behöver det inte vara svårare än så.

För många unga bilköpare är det viktigare att det är enkelt, prisvärt och nedtonat än att det är häftigt dyrt och statusfyllt.

Moderna finesser – om man betalar extra

Jag gillar också säkerhetssystemen med rörelsedetektor och autobroms (tyvärr saknas addaptiv farthållare) samt runt-om-kamera, filvarning och dödavinkelvarnare. Tillsammans med NissanConnect gör det här Pulsar till en modern bil – men tyvärr måste du betala extra för att få finesserna.

Lämna ett svar