Motorcyklar: Här är de allra vanligaste felen

Förra året besiktade Besikta Bilprovning drygt 36 000 motorcyklar. Av dem fick dryga 22 000 minst en anmärkning, och en av tio blev helt och hållet underkänd. Och de allra vanligaste bristerna är sådana som föraren lätt kan kontrollera själv och som därmed är onödiga att få en anmärkning på, visar Besiktas siffror.

– Om det var ett tag sedan senaste besiktning kan det vara en god idé att göra en extra kontroll av mc:n innan man ger sig ut på vägarna, säger Magnus Moberg, produktionschef på Besikta.

Strålastarna värst

De allra vanligaste felen finns på strålkastarna, till exempel hel- eller halvljuset. Därefter är det stopplyktorna och däcken som får flest anmärkningar när svenska motorcyklar besiktas.

Sedan följer mindre lättkontrollerade fel. Färdbromsar finns på fjärdeplatsen, då gäller det till exempel fel på hjulbromsar, dåliga bromsbelägg eller dålig rörelsereserv. Stötdämparna har femteplatsen på listan över de vanligaste motorcykelfelen.

– Just bromsar och stötdämpare kan vara tryggt att testa med en besiktningstekniker, särskilt eftersom dessa funktioner påverkar fordonets väghållning och säkerhet, säger Magnus Moberg.

Lämna ett svar