Maybach tillbaka som extra lyxig Mercedes

Mercedes skrotade lyxbilen Maybach 2012 efter vikande försäljning. Men nu har svenske försäljningschefen Ola Källenius avslöjat sina planer på en speciell Maybach-grupp lyxbilar från Mercedes.

Nya Maybach ska bestå av lyxiga varianter av S-klass och en av totalt tre Maybach-varianter ska vara designad helt och hållet för Kina. Däremot blir det ingen suv med benämningen Maybach.

V12-motor

Nya Mercedes-Maybach S600 ska visas på bilsalongerna i Los Angeles och Guangzhou om några dagar. Sedanen har en sexliters V12-motor på 530 hästkrafter. Det kommer också en Maybach 500 med V8-motor och en Maybach 400 med en treliters V6-motor och fyrhjulsdrift.

Tidigare i år har det spekulerats i att Mercedes också ska utveckla en lyxig suv med namnet Maybach. Men Ola Källenius säger så här till branschtidningen Automotive News:

– Jag vill inte kategoriskt utesluta något men i det här läget har vi inga såna planer för Maybach.

Det finns inga heller några planer på en hybrid-Maybach.

30 nya bilar före 2020

De kommande åren ska Mercedes bredda sitt redan stora modellprogram ytterligare med elva nya modeller klara senast 2020. Med nya generationer ska Mercedes totalt lansera 30 nya bilar före 2020.

Samtidigt ändrar Mercedes sin namnstrategi för att göra modellvarianterna tydligare när det kommer till chassi och drivlinor.

Först ut med nya namn är den serie bilar i segmentet suv och crossover som Mercedes lanserar nästa år.

Här är Mercedes nya strategi

* Mercedes har fem grundmodeller. A, B, C, E och S-klass.

* Alla crossovers kommer att ha GL i namnet.

* Tredje bokstaven i namnet signalerar från vilken grundmodell en bil härstammar. En GLA är alltså en crossover från A-klass. Gamla GLK byter namn til GLC. M-klass blir GLE. ML blir GLE coupe. GL-klass blir GLS.

* De coupe-liknande bilarna kommer att inleda med bokstäverna CL och sen bokstaven från rätt grundmodell, till exempel CLE.

* Tvådörrars roadsters kommer att inleda med bokstäverna SL och på samma sätt på en tredje bokstav till rätt grundmodell. SLK blir alltså SLC.

* Även motorer ska synas i namnet med c för naturgas, d för diesel, e för el och plug-in, h för hybrid och f för bränslecell.

* Benämningarna 4Matic för fyrhjulsdrift är kvar liksom begreppen Wagon och Shooting Brake.

* Prestandamodellerna kommer att döpas till Mercedes-AMG.

* Nya lyxiga modellserien Maybach införs.

Lämna ett svar