Livsfarliga bilarna – katastrof i krocktest

Den här typen av tunga fyrhjulingar saknar inbyggda hastighetsbegränsningar, och vissa av dem klarar av hastigheter i upp till 100 kilometer i timmen. Men redan vid krockar i 50 kilometer i timmen visar alla fyra testade fordon upp allvarliga säkerhetsproblem, konstaterar Euro NCAP.

Renault Twizy, som har en toppfart på 80 kilometer i timmen visade sig ha dåligt skydd för de farligt höga krafterna som krocktestdockans nacke utsattes för. Twizy visade även dåligt skydd för andra delar av kroppen, och i sidokrocktestet hamnade huvudet utanför bilen, vilket blir en stor fara vid riktiga olyckor.

Bältet gick sönder

Säkerhetsbältet i Tazzari Zero, med en toppfart på 100 kilometer i timmen, gick sönder i krocktestet, vilket gjorde att dockans huvud slog i ratten med risk för en dödlig skada. Bilens konstruktion klarade krocken i 50 kilometer i timmen, men det var på håret. Om krocken varit allvarligare hade batteriet tryckts in i fotutrymmet. Dessutom öppnades dörren vid sidokrock.

Eftersom Club Car har en maxhastighet på 35 kilometer i timmen representerar krocktestet en krock med en annan bil. Vid en frontalkrock kollapsade bilens konstruktion och dockans huvud slog i ratten, och den testade versionen av Club Car saknar dessutom krockkudde. Även andra kroppsdelar utsattes för stora risker. Vid sidokrock saknades helt skydd för föraren.

Även Ligier IXO JS LINE 4 Places saknar krockkuddar, trots en toppfart på 70 kilometer i timmen. Vid frontalkrocken skadades bilens konstruktion allvarligt. Säkerhetsbältet lossnade delvis, vilket skapade en risk för flera kroppsdelar. Vid sidokrocken lossnade dörren på förarsidan.

Lämna ett svar