Bilarna som tar dig längst på full tank

I topp på listan hittar vi två nya modeller, båda Opel Insignia, jämfört med förra året. Halvkombi-versionen av Insignia finns på förstaplatsen, följd av kombin. Fjolårsettan Peugeot 508 får nöja sig med tredjeplatsen.

Siffrorna bygger på biltillverkarnas egna förbrukningssiffror, som ofta får kritik för att vara optimistiska och omöjliga att hålla i verkligheten. Det gjorde att Facit.com bestämde sig för att utmana de två topplacerade bilarna i Full tank challenge, där de till slut lyckades ta sig de dryga 190 milen från Köpenhamn till Saint-Tropez utan att behöva tanka.

Handlar om att köra smart

Enligt Håkan Nilsson, motorskribent på Facit.com, klarade man målet utan att köra överdrivet långsamt. Det handlar i stället om att köra smart.

– Med en medelfart på 82 kilometer i timmen, normal landsvägskörning, nådde vi målet med en hel del bränsle kvar i tankarna. Det handlar om att köra med insidan av huvudet och inte bara med högerfoten. Har man aldrig tidigare testat att köra miljövänligt och snålt, blir man riktigt överraskad över hur lätt det egentligen är, säger Håkan Nilsson.

Facit.com planerar att göra om Full tank challenge i år, då med fler bilar från listan.

Lämna ett svar