Jan-Erik Berggren om fusket på verkstäderna

Jag såg trailers för programmet och tänkte att det inte var något nyskapande grepp direkt. Att plantera fel på bilar och motorcyklar och filma verkstäder med dold kamera har gjorts av olika tv-program och tidningar i 40 år. Minst.

Men det är ofta det visar sig att gamla metoder fungerar bra även i en ny tid. Speciellt när det verkar som att inget har hänt på själva bilverkstaden. Där har tiden stått stilla.

Vill inte kasta ut verkstäderna

Jag minns när jag träffade Thomas Engström för en intervju och hur imponerad jag blev över med vilken energi Kontrollerad Bilverkstad tar sig an problemen i bilbranschen.

Jag gissar att Thomas Engström satt bedrövad i tv-soffan och höll kudden för ansiktet när verkstad efter verkstad gjorde bort sig totalt.

Även verkstäder med annars gott rykte klarade inte av att hålla rätt service till sin tv-kund. Förutom Thomas Engströms text här i ALLT OM BILAR har branschen har kallat till ett möte den 27 november så problemen ska diskuteras öppet.

När jag intervjuade Thomas Engström kom vi in på KBV-samarbetets akilleshäl. Engström menade då att han helst inte ville kasta ut verkstäder som inte klarade kraven. Han ville behålla dem inom ramen för KBV för att den vägen påverka dem i rätt riktning. Att kasta ut dem skulle inte betyda något förbättring – tvärtom.

Det här blir ett klassiskt resonemang om brott och straff. Kasta ut eller lära? Straffa eller vårda?

Systemet har brister

Men Kalla Fakta-uppgifterna visar att vård-alternativet också har sina brister. När en verkstad med en grön KBV-punkt på dörren missköter sig smittar det av sig på alla KBV-verkstäder som följer reglerna.

Mitt konkreta förslag är att KBV inför två nivåer – kanske två gröna punkter. En toppnivå för de allra bästa verkstäderna och en grundnivå för de som inte helt och fullt lever upp till de höga kraven.

Därmed kan en verkstad ”straffas” med att bli av med en punkt om de inte sköter sig. Och Engström kan få ha dem kvar i gemenskapen.

Måste gå hårdare fram

Men jag är också helt övertygad om att KBV måste gå hårdare fram med verkstäder som uppenbart brister i kundhanteringen. Verkstäder som några av de som syntes i tv-programmet ska inte få ha någon grön punkt på dörren. Det måste finnas ett minimikrav.

Sen kan jag och Engström lita till att kunderna fattar rätt beslut och väljer rätt verkstad.

Lämna ett svar