Ford tar teknik från Volvo till nya Mondeo

Vissa tekniska uppgifter har läckt ut om Fords nya Mondeo. Och bland annat använder Ford teknik som utvecklades tillsammans med Volvo under åren Ford ägde den svenska tillverkaren.

Känner igen trafikanter

I nya Mondeo monteras så kallad Pedestrian Detection – ett system som känner igen trafikanter, gående och andra, framför bilen och bromsar bilen om det behövs. Är inte farten för hög ska nya Mondeo kunna undvika en olycka helt och hållet genom att stanna bilen före föremålet eller personen.

Systemet fungerar tack vare en kamera i vinrutan och en radar i fronten av bilen.

– Nya Mondeo är den tekniskt mest avancerade bilen som Ford hittills introducerat i Europa, säger Fords Ulrich Koesters i ett uttalande.

Autobroms

Pre-collision-varning och Pedestrian detection med autobroms ska på Mondeo fungera i farter upp till 80 km/tim. Men Ford lovar inte att förhindra olyckor helt utan bara att farten kommer att reduceras före en eventuell olycka. Standardversionen av systemet fungerar i något lägre farter. Vi kommer också att få se filvarningssystem och automatisk parkering i nya Mondeo.

Nya motorer

Ford lanserar också ett antal nya motorer med målsättningen att kunna konkurrera med framför allt Volkswagen Passat. Lyxversionen Vignale ska konkurrera med BMW 3-serie och Audi A4.

Totalt får vi åtta olika motorer till Mondeo, bland annat en 210-hästkrafters diesel och en en bensin-el-hybrid. Förutom fotgängarskyddet är fyrhjulsdrift något helt nytt för Mondeo.

Billigare än Passat

Priserna i Europa kommer att ligga under VW Passat och när enlitersmotor kommer sjunker priset för den billigaste modellen ytterligare.

Hybridbilen lanseras först till sommaren. Där jobbar en tvåliters bensinmotor tillsammans med en elmotor vilket sänker CO2-värdet till 99 gram/kilometer. Men Mondeo Hybrid blir något dyrare än till exempel Toyotas Prius.

Hård konkurrens

I Europa är VW Passat och Opel Insignia de största konkurrenterna. Mellanklassen är något krympande i Europa med en väntad försäljning på cirka en halv miljon bilar, jämfört med 800 000 för tre år sedan.

Lämna ett svar