Färgglada stenar – du kan inte tro vad de är

Fordite härstammar från gamla bilfabriker där man fortfarande sprayade lacken på bilarna för hand. Tekniken innebar så klart att all lack inte nödvändigtvis hamnade på bilen, utan en hel del färg hamnade också på det löpande bandet, skriver bilbloggen Jalopnik.

När bilarna sedan kördes in i speciella ugnar för att lacken skulle torka hamnade även färgen som blivit kvar på det löpande bandet där. Sedan var det dags för fler bilar att lackas, eventuellt i andra färger. Det innebar att nya lager med spilld färg skapades på det löpande bandet.

Rensades bort

Till slut tog färgen så mycket plats – och vägde så mycket – att man var tvungen att rensa bort den. Lyckligtvis kom några fabriksarbetare på att man kunde återvinna blocken med olikfärgade mönster som bildats på de löpande banden.

Fordite används bland annat till smycken. Eftersom bilar inte längre lackas med samma metod blir Fordite allt ovanligare och är i dag relativt dyrt. Den som vill köpa små örhängen av Fordite kan räkna med att få betala omkring 200 dollar, ungefär 1 300 kronor. Ämnet är dock lätt att underhålla, eftersom det kan poleras med bilpolish.

Lämna ett svar