Bilverkstäder hittar på fel visar granskning

Undersökningen har gjorts av Motormännen för Kalla faktas räkning. Åtta bilar kontrollerades innan de lämnades in på lika många verkstäder i Stockholmstrakten och ”riggades” med fel som borde varit lätta att upptäcka; låg nivå av bromsvätska, dåligt lufttryck i däcken och löst batteri.
– Vi lämnar in åtta bilar och får tillbaka sju med grova fel.

Här valde vi punkter som var väldigt enkla att hitta och man behöver inte ens ha fordonsteknisk utbildning för att hitta dem. Ändå får vi det här resultatet, det är skrämmande, säger Milos Kosijer, tekniker på Motormännen och en av dem som preparerade bilarna.
Han räknar upp ett antal förklaringar till varför så många verkstäder inte sköter sitt jobb. Dagens bilar är så tekniskt avancerade att det är svårt för kunden att avgöra om bilen fått fullgod service.

Verkstäderna bokar så många jobb att montörerna inte hinner med. Montörerna saknar rätt utbildning och en del montörer borde helt enkelt inte jobba på en bilverkstad.

”Skrämmande resultat”

Men enligt bilbranschens kvalitetsföretag, Kontrollerad bilverkstad (KBV), har fusket vid bilservice minskat från nära 50 procent till runt 20 procent sedan mitten av 90-talet, enligt Kalla Fakta.

På Motormännen håller man dock inte alls med om att verkstäderna blivit bättre och fusket minskat.
– Jag tycker inte att det stämmer. Vi gjorde en liknande undersökning för 1,5 år sedan och fick ett skrämmande resultat. Det är ju inte alls så att blir bättre, det blir snarast sämre och sämre för varje undersökning, säger Milos Kosijer.
Han anser att KBV, och även bolaget Dekra, som också granskar verkstäderna, måste skärpa sina kontroller.
– De måste sätta sig ner och fundera på hur man ska få bort fusket. Det är för få bilar som kontrolleras och det är inte acceptabelt som det fungerar i dag. Fyra av bilarna i den här undersökningen gick till verkstäder som kvalitetskontrolleras av KBV eller Dekra och bara en blev godkänd.

 

Märkesverkstäder och kedjor

De åtta bilarna skickades både till märkesverkstäder och till verkstäder anslutna till kedjor. Företaget Kontrollerad Bilverkstad (KBV), ägt av Motorbranschens Riksförbund (MRF), har omkring 800 anslutna verkstäder och har ett regelverk som de anslutna måste följa för att bli godkända.

KBV:s uppfattning är att bristerna på verkstäderna minskat de två senaste decennierna, från 50 procent till 20 procent i dag.
TT: Måste man som bilägare räkna att bli blåst vid var femte verkstadsbesök?
– Nej, det ska man inte.

Vi tittar på allt som en verkstad ska leva upp till, allt från att arbetet utförs fackmässigt till att de allmänna villkoren för branschen följs. Kunden ska till exempel skriva på en beställning och missar verkstaden det blir det anmärkning från oss även om kunden är nöjd med arbetet.

Det går inte att dra slutsatsen att de 20 procents felfrekvens som vi pekar på är detsamma som att kunderna blivit lurade, säger Thomas Engström, vd på KBV.

Lämna ett svar