Audi briljerar med helt nya Virtual Cockpit

Ni som läst min testkörning av nya Audi TT vet vad jag tycker om Virtual Cockpit. Det är sensationellt bra och Audi TT har tagit ett stort steg framåt när det kommer till synen på information till föraren i en bil.

Och det är förstås ingen slump, jag menar, det är VW-gruppen vi pratar om här, att Audi valt att plocka in systemet i just TT-modellen.

– Systemet passar bilen som på så många sätt är en sportbil som vänder sig till föraren i första hand, säger Audis Christoph Lungwitz, som är på plats i Danmark för att informera om Audi TT.

Inte för alla modeller

Betyder det här att vi kan eller inte kan få se systemet i andra modeller från Audi framöver?

– Det beror helt på modell och koncept. Om vi tar A8 till exempel så är det en bil där bilägaren ofta sitter i baksätet, det är en helt annan sak än TT.

Men att koppla bilen till internet är inte bara bra. Det ställer också krav på biltillverkaren när det kommer till föraren uppmärksamhet på vägen och trafiken. Därför öppnar inte en Audi TT dörrarna helt till internet.

– För oss handlar det om att välja vilken del av internet föraren ska kunna ta del av. Men vi har också en så kallad hotspot i bilen så du kan använda bilen som en del av uppkopplingen även för passagerarna.

Utvecklat av Bosch

Det är Bosch som utvecklat tekniken bakom Virtual Cockpit. Och det är precis det – en teknik bakom. För Audi handlar det om att presentera Bosch teknik på bästa sätt beroende på vilken bilmodell systemet sitter i. En del av tekniken bakom bildskärmen kan också bytas ut i taket med att elektroniken utvecklas.

Lämna ett svar