Bilhandlarens hemliga knep – så får du mer pengar för din bil

1. Städa, tvätta och gör i ordning.

Ingen vill ha en skitig och äcklig bil. Det är det första intrycket som gäller. Var noga, olika kunder bryr sig om olika detaljer. Doften kan också vara viktig. Luktar det hund eller gammal McDonalds-mat i bilen backar många. Det kan det vara värt att lämna in bilen på en recond innan försäljning – en investerad tusenlapp här kan betyda fem tusen mer i fickan när bilen säljs.

2. Berätta om defekterna

Berätta om alla defekter direkt på telefon, det underlättar för alla. Finns det en liten buckla på framskärmen eller en parkeringsskada i bak så kommer kunderna ändå att se det när de tittar på bilen och då börja pruta för mycket. Och vill de prompt ha en bil helt utan skador kommer de inte att köpa den alls. Då har alla kastat bort tid i onödan.

3. Undvik krångliga kunder

Man kan ofta höra direkt på telefon om en kund kommer att vara krånglig eller inte. Våga strunta i dem – det finns andra som är intresserade av att köpa din bil.

4. Ha aldrig bråttom

Att vara stressad när man ska sälja en bil blir inte bra. Om kunden får höra att du vill bli av med den snabbt kommer det att bli hård prutning och du förlorar pengar.

5. Prata inte för mycket när du visar bilen

Om du försöker att vara överdrivet trevlig kan kunden tappa förtroendet för dig. Babbla inte heller på om hur bra och fin bilen är, det kan skrämma bort. Låt i stället kunden titta själv och svara bara på de frågor du får.

6. Sätt priset rätt

Lägg på lite prutmån. Ta reda på ungefär vad din bil är värd och bestäm hur mycket du vill ha för den. Lägg sedan på några tusenlappar. Alla mår bra av att få pruta lite och det blir snabbare affär. Vill du ha 45 000 kronor – skriv 49 000 kronor i annonsen. Och om många ringer och vill köpa bilen behöver du inte pruta alls. Bara njuta av de extra tusenlapparna.

7. Ha alla papper i ordning

Registreringsbevis, besiktningsprotokoll, servicebok, kvitton på reparationer… Ordning och reda inger förtroende. Det är betydligt lättare att sälja en bil som har en dokumenterad historia.

8. Var noga med bilderna

En suddig mobilbild från en trist parkering säljer ingen bil. Lägg lite tid på att ta en snygg bild – och tvätta bilen innan fotografering. Se också till att bilen står i en trevlig miljö när du fotar. Är du inte så haj på det där med att ta bilder? Be någon om hjälp.

9. Fixa till enkla fel

Precis som det är bra att städa och tvätta bilen är det bra att ha koll på enkla saker som glödlampor och vindrutetorkare. Det är saker som syns direkt när det kommer en noggrann kund och onödiga saker att ge köparen chans att klaga på eller ifrågasätta.

10. Extra tillbehör

Läs på lite om bilens extra tillbehör och plocka fram alla saker som vi vill sälja tillsammans med bilen. Och kom ihåg att också göra rent och fixa till exempel vinter- eller sommardäcken. Du kan också ha en takbox eller rails till hands som en extra sak att peta in i affären för att få den att bli av.

Lämna ett svar