Så stjäl ligan din bil – går på tre minuter

Den 6 oktober stals en BMW M5 årsmodell 2000 i Malmö och den 25 september stals en Range Rover Evoque strax utanför Malmö.

Den 23 september stals två BMW X5 på en och samma dag i Skåne.

Larmtjänst egen lista över stulna bilar visar gång på gång hur Audi men framför allt BMW X5 återkommer gång på gång bland de bilar som stulits under senaste månaderna i Skåne.

Mönstret går igen i Halland, Kronoberg och Blekinge även om stöldfrekvensen av bilar som BMW: större modeller och motsvarande bilar inte är lika påtaglig som i Skåne.

Förra året stals 577 BMW-bilar – cirka en tredjedel kan ha förts ut ur landet. X5 och X6 är de mest åtråvärda modellerna.

Mats Carlsson har med egna ögon kunnat se hur ligorna opererar. Senast i september när Europol slog till mot misstänkta ligor Litauen.

– Där hittade man ett gammalt slakthus med misstänkt stulna reservdelar, säger han.

”Går på några minuter”

På en direkt fråga hur fort det går att stjäla en bil svarar han:

– Det går på några minuter.

Men så är det också proffs som ligger bakom de mer avancerade stölderna av dyrbara bilar. Metoderna bygger på en kombination av rå styrka och datorkraft.

Steg ett är att forcera bilens dörrlås eller att helt enkelt krossa en ruta.

Steg två är att koppla in en specialtillverkad handdator som bland annat kan köpas från Kina. Med hjälp av den kan tjuven gå förbi bilens elektroniska spärrar.

Stjäl nyckeln vid inbrott

Ett annat alternativ är att helt enkelt stjäla nyckeln genom inbrott hemma hos bilägaren.

Biltillverkarna är av flera skäl något tystlåtna om vilka svagheter som finns i bilars stöldskydd och vilka kryphål som finns förbi stöldspärrarna. Men BMW har medgett att det finns ett problem med vissa modeller tillverkade före 2011 och erbjuder sina kunder en gratis uppgradering. Svagheten har bland annat funnits hos modellen X5.

Men erfarenheter från flera länder tyder på att samma svaghet i stöldskyddet finns hos ett stort antal bilmärken.

Tillslaget mot billigorna som Mats Carlsson var med om skedde inom ramen för Operation Litcar som samordnas av Europol.

Letade efter lyxbilar

Larmtjänst deltar eftersom den på uppdrag av sina ägare, sakförsäkringsbolag, arbetar mot stölder av bland annat bilar, motorcyklar men också värdeföremål. Larmtjänst arbetar också aktivt för att återfinna sådant stöldgods.

Förra året genomförde Europol en liknande operation i flera europeiska länder i ett försöka hitta stulna lyxbilar.

– Den gången hittade man svenska bilar, säger Mats Carlsson.

Finns flera vägar

Vägarna ut från Sverige är dessutom många. Från Karlskrona och ner till hamnarna i Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Ystad men också över Öresundsbron.

Statistiken talar ett tydligt språk och ger en fingervisning om varför svensk polis i dag tvingats tillsätta specialgrupper för att jaga ligorna.

Interpol hade 2011 över sju miljoner stulna bilar registrerade i sin databas. Det är mer än en tredubbling jämfört med 2003.

”Vinstmarginalen är stor”

Statistiken visar också att under 2011 kunde enbart cirka 42 000 stulna bilar identifieras med hjälp av databasen.

En förklaring till att stölderna av lyxbilar stigit så kraftigt är att ligorna som opererar i bland annat Sverige använder sofistikerad utrustning som datorer med små datoriserade enheter som kan gå förbi bilarnas kodade elektroniska lås.

En annan förklaring är att det finns grova pengar att tjäna på stulna reservdelar.

– Vinstmarginalen är stor, konstaterar Mats Carlsson.

Lämna ett svar