Berggren: "Problem som kommer att öka"

Att stjäla en bil har blivit svårare men det har bara gjort tjuvarna mer organiserade och utrustade.

Det finns utrustning för att spåra en stulen bil och det är möjligen en bra hjälp för polisen. Men jag som bilägare skulle inte vilja leta efter min stulna bil i något hamn- eller industriområde.

I mitten av 1980-talet var jag på semester i USA när mina släktingar där berättade om hur bilar stals vid stoppljus. Tjuvarna tvingade till sig bilen och inte sällan användes vapen. Då lät det som något vi inte skulle behöva vara rädda för i Sverige – vi såg inte den utvecklingen komma.

Men nu är den här.

 

När jag är ute och testkör riktigt dyra bilar är jag ibland rädd. Visst, det går lätt att låsa bilen inifrån men ser jag rakt in i en pistolmynning så lämnar jag över nycklarna – direkt.

Biltillverkarnas strävan efter att göra bilarna svåra att stjäla leder oss alltså till en miljö där föraren hotas. Pistolen eller maskingeväret ersätter skruvmejseln.

Vi kan bara hoppas att polisen får större resurser för att spränga billigorna. Och att politikern förstår att vid sidan om varje riktigt tungt kriminella verksamhet finns en sidoverksamhet som ofta handlar om bilstölder och bilbedrägerier.

För så länge det är enkelt och med bra förtjänster kommer bilstölderna att fortsätta.

Lämna ett svar