Busbilstest: Små, men här piskar de Ferrari!

Det finns gott om roliga bilar som inte kostar en förmögenhet. Många biltillverkare tar sina ­befintliga småbilar och stoppar i lite starkare motorer. Sen kallas de GTI, RS, ST… ja det finns många olika förkortningar som ska kommunicera att det handlar om prestandaversioner.

”Gudfadern” i klassen heter VW Golf GTI. Den visades för första gången upp 1974 – och snart är en helt ny version av bilen här, ­baserad på den sjunde generationen av VW Golf. Vi valde ut tio konkurrenter till kommande Golf GTI. Några av dem fick visa vad de går för på ­racerbanan Gelleråsen, utanför Karlskoga.

 

Här hittar du fakta och omdömen om tio busbilsfavoriter!

Race mot Porsche och Ferrari

Vi var inte direkt ensamma när vi kom till ­banan. I depån stod ett tjugotal Porsche av olika valörer och mullrade dovt med sina sexcylind­riga boxermotorer. Ljudet blandades upp av en exklusiv sång från några Ferraribilar som också har letat sig hit.

Förarna satte på sig hjälmarna och knäppte sina bälten. Sen styrde de ut sina bilar mot banan och fart­festen började. Själva befann vi oss sist på ­depågatan, i en vinröd Peugeot 208 GTi. Tanken att stanna i depån för att slippa bli ett farthinder för de andra ute på banan var nära att vinna, men lusten att köra var för stark. När klungan av svindyra sportbilar passerade depåutfarten och vi fick fritt spår och gav oss ut på banan.

208:an var betydligt snabbare än vad vi hade räknat med. Det tog ett knappt varv – sen var vi ikapp den första Porschen, en vit Carrera S. Föraren kämpade för att få ner kraften i den fuktiga asfalten och hade svårt att komma ut ur kurvorna. Vår framhjulsdrivna Peugeot gick dock som ett tåg och efter en stund tröttnade Porschen på att ha 208:an i backspegeln och släppte förbi oss.

Vi kom i kapp och om flera Porschar och fick till slut syn på en Ferrari framför oss – en exklusiv modell med en prislapp på flera ­miljoner. Det tog två varv, men till slut passerades även den.

Riktigt vass Mini Cooper

Nöjda med den skalpen gick vi i depå för att byta bil, nu var det dags för jämförelsens billigaste modell – Ford Fiesta ST – att ge sig ut på jakt efter flera Porsche. Och trots den i sammanhanget blyga motorn klarade sig Fiesta ST bra på banan. Inte riktigt lika snabb som Peugeot 208 GTi, men tillräckligt vass för att skapa en del irritation i miljonbilarna.

Framåt eftermiddagen började asfalten på Gelleråsen att torka upp. Killarna som rattade sina Porsche- och Ferraribilar fick upp självförtroende och tempo i takt med att deras däck fick bättre grepp mot underlaget. Vi fick plötsligt svårt att hänga med i både Forden och Peugeoten. Lyckligtvis hade vi ett ess i rockärmen: Mini Cooper Works GP…

 

Här hittar du fakta och omdömen om tio busbilsfavoriter!

Lämna ett svar