Berggren: "Sätter fingret på problem i branschen"

När vi avslöjade problemen med ABS-bromsarna på expressen.se/alltombilar reagerade först Hyundai inte alls. Sen förklarade de problemen med ”ovanligt tuffa förhållanden och belastning”.

Ändå kom det tekniker ända från Korea för att titta på Gillinge-banans i30-bilar. Det tycker jag var ett ovanligt tufft agerande för ett problem som inte var något problem.

 

Det finns några saker som jag både förstår och inte förstår med Hyundais agerande i den här frågan:

 Självklart är körningen på en halk- och testbana ovanliga förhållanden. Bilarna körs väldigt intensivt och utsätts för påfrestningar under en koncentrerad period. De bromsas till exempel ovanligt ofta på kort tid.

 Men är det något man borde ta på fullaste allvar direkt så är det bromsproblem. Och vad är det som säger att halkbanans körning motsvarar säg fem, sex års vanlig körning. Och jag skulle inte vilja få problem med bromssystemet ens efter fem, sex år.

 

Hela den här affären sätter också fingret på ett generellt problem i branschen. I USA tvingas importörer och tillverkare snabbt undersöka den här typen av säkerhetsproblem och de tvingas att offentliggöra allt väldigt snabbt. Blir det många klagomål så måste de göra en återkallelse.

Det är konstigt att Europa och EU inte har samma makt över biltillverkarna som myndigheten i USA har. Då skulle det inte vara någon tvekan om hur Hyundai skulle agera.

Vi lär få anledning att återkomma till problemen med Hyundais i30-bilar. Och är det någon av läsarna som haft problem med sin bil så välkomnar vi att ni hör av er.

Lämna ett svar