97 Toyota Camry Igensatt katalysator Symtom

Med en 2,2-liters fyrcylindrig motor och en femväxlad manuell växellåda du 1997 Camry byggdes för att uppfylla kraven i antingen federala utsläpp eller Kaliforniens utsläpp. Om din bil är byggd för att Kaliforniens utsläpp kommer du att ha en katalysator som en del av grenröret och en andra omvandlare midstream i avgasrör. Ett igensatt katalysator på din Camry delar samma tecken tale tale som andra fordon drabbats av problemet. Katalysatorn är mycket viktigt att skydda miljön och krävs enligt lag i de flesta stater till mig utsläppsnormer. Så fungerar det

Din Camry är försedd med en tre-vägs katalysator som minskar och bryter ner flera farliga gaser som produceras från förbränningsprocessen. Den första passagen genom för avgaserna är genom reduktionskatalysatorn för att reducera NO och NO2 gaser. Den andra passagen är oxidationskatalysatorn som minskar oförbränt kolväte och kolmonoxid. Den tredje processen i katalysatorn processen i styrsystemet. Styrsystemet avser syre sensorer monterade i båda ändar av omvandlaren att upptäcka och rapportera till datorn den mängd syre kvar i avgassystemet.
Lukt

Den vanligaste och välkända tecken på en igensatt katalysator är en distinkt lukt av svavel eller ruttna ägg. En naturlig förening skapas från bränslet vid förbränning i förbränningskammaren är vätesulfid. Vätesulfid är normalt delas upp i svaveldioxid när den passerar genom katalysatorn i konvertern, men när gäller omvandlaren materialen är slitna eller skadade detta inte sker. Vätesulfid flyr sedan förbi omvandlaren och producerar ett ruttet ägg eller svavel lukt. Detta orsakas normalt från den ytterligare svavel från oförbränt bränsle som bränns i konvertern och är en av de sista tecknen som visas som ett resultat av en igensatt eller skadad omvandlare. Om din avgaserna luktar som ruttna ägg, måste du byta omvandlaren och diagnostisera orsaken till en så rik bränsleblandning.
Prestanda

katalysator är utformad så att avgaserna att flöda nästan fritt och ger väldigt lite begränsningar. Som bygger upp uppstår inne i omvandlaren, det finns mer och mer motstånd mot avgaserna flödar fritt skapa mottryck. Skapandet av mottryck gör motorn arbetskraft hårdare och kommer att kraftigt minska din motor prestanda. I din Camry detta kommer att framgå har en spurt eller mild till kraftig tvekan under måttlig acceleration. I extrema fall kan katalysatorn kan förhindra en motor från ens igång när igensatta eftersom det inte finns någon flykt för någon av avgaserna.
Visual Utseende

Märkligt nog, även om katalysatorn fungerar helt inuti sitt skal, det finns synliga tecken som kan ses på utsidan av målet. Stötta dig Camry i luften med pallbockar och visuellt inspektera konverteringskapseln. En skev eller värme färgad fall kommer att säga att katalysatorn blir mycket varm som en följd av förbränning av bränsle och omvandlaren arbetar hårdare för att passera avgaserna genom den. Denna värme kan märkas när fordonet har körts eller körs under en rimlig tid eftersom omvandlaren kommer att börja lysa rött när det blir tillräckligt varmt för att skada eller tänja fallet.
Provning och Reparera
p Det finns inte många sätt att testa om en igensatt konverterare, men det kan göras. Du kan borra ett litet hål i avgaserna före katalysatorn för att testa mottryck som åstadkommits från katalysatorn. I allmänhet mottryck från katalysatorn på tomgång inte överstiga 1,25 psi vid tomgång eller 4 under snap acceleration. Allt ovan dessa avläsningar anger någon tilltäppning, ju högre mottrycket desto sämre blockeringen, respektive. Du kan också använda en infraröd termometer för att kontrollera temperaturen före och efter katalysatorn. Extrema droppar i temperatur vid utloppet hos omvandlaren i motsats till inloppet indikerar omvandlaren är igensatt. Byte av katalysatorn är så enkelt som att ta bort syre sensorerna och unbolting omvandlaren från avgasgrenröret och bakre ljuddämparen röret. Byt ut packningar i båda ändarna av omvandlaren och dra åt bultarna i roterande ordning tills snäva att säkerställa de mötande ytorna är flush och tätar ordentligt.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68789.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.