Volvos vd om nya satsningen på elmotorer

Det var under onsdagen som Volvo presenterade sin nya satsning i Stockholm. 

Från och med 2019 kommer alla nya Volvomodeller att komma med en elmotor och tiden där bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor tillverkas är därmed förbi. 

Biltillverkaren har lyssnat på sina kunders behov och när de blickar framåt ser de endast renodlade elbilar. Men innan dess väntas en övergångsperiod, där en större del av flottan består av mer eller mindre elektrifierade bilar. 

– Tiden där vi bara har renodlade elbilar är fortfarande oklar och det kan vi inte uttala oss om. Nu kommer det att ske en överlappsperiod som är svårt att sia om, men troligtvis varar den i 5-7 år, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef.

Håkan Samuelsson säger att de inte planerar någon ny utveckling av dieselmotorer efter den nuvarande generationen och på frågan hur länge diesel finns kvar svarar han:

– Fråga kunderna. 

LÄS MER: Beskedet från Volvo: Alla bilar får elmotor

Så blir Volvos nya eldrivna motorer

Fem nya renodlade elbilar ska lanseras mellan 2019 och 2021, varav två tillhör deras nya elektrifierade prestandamärke Polestar. Därtill lanseras bensin- och dieselbaserade 48-volts plug-in hybrider och milda hybrider. 

– Kunden kommer få en mer bränsleeffektiv bil som också erbjuder en bättre prestanda och smidigare körning, säger Henrik Green, Senior Vice President Research & Development, om 48-volts plug-in-hybriden.

När det gäller de renodlade elbilarna kommer kunderna att välja på olika versioner som skiljer sig åt när det kommer till räckvidd och kraft. Av två olika alternativ kommer den längsta räckvidden att ligga på ”minst 500 kilometer”. Såväl CMA- som SPA-plattformen kommer att erbjudas på Volvos framtida elbilar. 

– Vi kommer inte släppa budget-elbilar. Vi satsar inte på volym utan på attraktiva och konkurrenskraftiga bilar, säger Håkan Samuelsson. 

LÄS MER: Samuelsson: ”Börsnotering av Volvo inte aktuell” 

Första Volvobilarna produceras i Kina

Volvos satsning på eldrivna bilar går emot mot Håkan Samuelssons tidigare uttalande. Då har han varit tveksam till satsningen med tanke på kostnaderna för att producera batterier och laddstationer.

– Vi tror fortfarande att hybrid är vägen in men saker och ting har gått fort med elbilar. Batterikostnaderna har sjunkit och det händer saker inom infrastrukturen, säger han nu. 

Till en början kommer de första eldrivna Volvobilarna, med CMA-plattformen, att produceras i Kina, men så småningom även i sina europeiska och amerikanska fabriker. 

– Vi ser ett behov av elbilar som finns över hela världen. Vi har reagerat på våra kunders efterfrågan. Det här gör företaget starkare och stärker vår image, samtidigt som det är ett sätt för oss att dra ner på koldioxidutsläppen, säger Håkan Samuelsson. 

Lämna ett svar