Bilträffar krockar – två städer slåss om veteranbilsälskarna

Det blir högtidsstunder i dagarna tre för alla älskare av gamla amerikanska bilar när två stora bilträffar drar i gång på torsdagen. Det handlar om en verklig folkrörelse med 10 000-tals svenskar som gillar att meka med och putsa på sina klassiska vrålåk.

Verksamheten dominerades i decennier av Kjell Gustafsson och hans Power Big Meet som i 30 år har dragit en jättepublik från hela Europa till Västerås. Men i år har Gustafsson lämnat Västerås och kör sitt race i Lidköping – och västeråsaren Klas Brink svarar med en liknande bilträff hemma i Västerås exakt samma dagar.

Lidköping går ut hårt med retro-pinuptävlingen Power Vintage Vixen, medan Västerås kontrar med Miss Västerås Summer Meet, också det en kamp mellan pinuppor.

https://www.facebook.com/RetroPinupSweden/posts/722287137954612

– Det kommer vara en gigantisk marknad på flygfältet. Folk kommer från hela världen, vi har ju haft det här i 40 år, säger Kjell Gustafsson, ordförande i American Car Club Sweden och arrangör av Power Big Meet.

Miljonrån på träffen förra året

Bakgrunden till att han lämnade Västerås är att han och ett par av hans anställda under förra årets träff rånades på en större summa pengar, enligt obekräftade uppgifter runt en miljon kronor. Tre maskerade män ska ha varit beväpnade med kofot och sprutat med en brandsläckare under rånet. Det skedde på ett hotell i Västerås och rånarna flydde i bil. 

Kjell Gustafsson vill inte diskutera rånet, men säger att det bidrog till att han lämnade Västerås.  

– Nu blickar vi framåt. Nu ska vi göra ett jättearrangemang, säger Kjell Gustafsson.

– Från början var vi 80 bilar och 400 personer. Sedan har det bara ökat och ökat. I år kanske vi blir upp emot 20 000. Beror ju lite på väder och vind också, säger han.

Klas Brink, arrangör av Västerås Summer Meet, säger att träffkrocken säkert kommer att påverka publiktillströmningen. Alltså att det nu blir färre deltagare i Västerås än när staden var ensam om att anordna bilträff. 

– Vi ska göra allt för att det inte ska påverka uppslutningen, säger han.

 

LÄS MER: Power Big Meet 2016 – paradis för tusentals

 

Förnekar konkurrens

Trots den hårda kampen om publiken förnekar båda arrangörerna att de konkurrerar.

– Jag bryr mig inte om vem som är störst och bäst. Vi gör vår grej så bra vi kan, säger Klas Brink, som driver ett IT-företag och en bilbyggarfirma.

– Vi konkurrerar inte, vill man vara i Västerås får man vara det, säger Kjell Gustafsson.

Bland attraktionerna i Västerås märks Bernt Karlsson, en av världens mest kända bilbyggare som kommer från Kalifornien. Han ska ”choppa” en Cadillac Coupé ’59 inför publik och dela ut sitt eget pris. Dessutom erbjuder man bilbedömning och en bilvårdshörna.

I Lidköping står bland annat finbilscruising, bilbedömning och ”raggarvigsel i traditionell stil” på programmet.

Lämna ett svar