Sigurd gömde extremt värdefulla bilen – i 40 år

Det dyker upp gamla, bortglömda bilar med jämna mellanrum. Bilar som behöver en hel del jobb för att glänsa igen. Bilar som vi bara kan ana har en fantastisk historia, eftersom det ofta saknas tydlig dokumentation.

Här är ännu en gammal goding, men skillnaden är att denna Mercedes 300SL från 1955 redan är fantastiskt snygg. Och dess historia är både tydlig och spännande!

Det är Mercedes Benz Club of America som berättar historien om Sigurd Nygren och hans bror Albert.

Och det handlar inte om den vanliga historien som rör ägare av en Mercedes 300SL på den tiden, då den modellen mest köptes av kändisar och rika Mercedesentusiaster.

Nej, Sigurd och Albert Nygren växte upp på ett barnhem i Svensen, Oregon. Orten var ett så kallat skandinaviskt fiske- och timmersamhälle och de båda bröderna valde en av få vägar därifrån genom att gå med i amerikanska marinen när de blev 18 år.

Till sjöss arbetade de som ingenjörer och under permissionerna tog båda bröderna pilotlicens.

Efter andra världskriget fortsatte de att jobba på fartygen och under en landpermission 1955 såg Sigurd Nygren en av de första Mercedes 300SL med måsvingedörrar, hos bilhandlaren Max Hoffman i Los Angeles.

Det är lätt att förstå att piloten Sigurd Nygren blev smått förälskad i modellen som på andra sidan Atlanten kallas ”Gullwing coupé”, på grund av sina måsvingedörrar.

Det tog åtminstone fyra månader efter beställningen som Sigurd Nygren fick sin 300SL och han passade då på att extrautrusta den med allehanda saker som en pilot kan tänkas vilja ha/behöva på en bil. Till exempel en flygplanskronometer på instrumentpanelen… (Se bildspelet för fler specialtillägg.)

 LÄS MER: Dyr Aston Martin hittad i skogen efter 45 år

 

Sigurd Nygren körde bilen aktivt under 20 år, vilket har gjort att den gått drygt 5 000 mil. Den har också fått regelbunden service hos Rasmussen Motors. Eller ja, fram till 1976 då Sigurd Nygren parkerade den i sin flyghangar i Svensen och låste dörren.

Grannar har berättat att han tog ut bilen någon gång per år och körde den i 20 minuter på flygplatsen för att se till att den fungerade.

Strax efter millennieskiftet täckte han dock bilen med vattentäta skydd inne i hangaren och lät den stå.

Värd runt 10 miljoner

2013 dog Sigurd Nygren och hans fru Rosalie Nygren dog tre år senare av hjärtproblem.

Det var då som deras son Wally öppnade hangardörrarna och återupptäckte Sigurd Nygrens Mercedes 300SL. Tack vare de vattentäta skydden fanns det ingen rost att tala om – och bilens skick är ett tydligt tecken på att det kommer slås någon slags prisrekord för en Mercedes 300SL, med måsvingedörrar, från 1955 – när den säljs på Gooding & Co-auktionen den 20 januari. Det är oklart vad bilen kommer att gå för, men den som vill ha en Mercedes 300SL i fint skick får vänta sig att lägga ungefär 10 miljoner kronor. 

Antagligen kan den vinna en hel del priser på evenemang för klassiska bilar.

 LÄS ÄVEN: Extremt ovanlig BWM hittad efter 34 år

Lämna ett svar