Här är allt du behöver veta inför Svenska rallyt

De första åren

1950 kördes det allra första Svenska rallyt med Per-Fredrik Cederbaum i en BMW som vinnare. Tävlingen gick under namnet Midnattssolsrallyt och hade inte så mycket gemensamt med dagens vinterrally. Sommarupplagan av Svenska rallyt kördes varje år till och med 1964 och det var idel svenska segrare. 1959 vann Erik Carlsson ”På taket” i en Saab och hans vinst följdes av två raka segrar av Saab-kompisen Carl-Magnus Skogh.

1965 kördes det allra första vinterrallyt och tävlingen får då namnet Svenska rallyt/Rally Sweden. Tom Trana är den första vintervinnaren i en Volvo PV.

Svenska profilerna

Flera av våra svenska världsstjärnor fick sina stora genombrott i det tuffa Svenska rallyt. Det var där de för första gången kunde möta sig med den internationella eliten och det var också där unga talanger kunde tävla mot etablerade förare i en tuff miljö.

1968 vann Björn Waldegård sin första av totalt fem segrar i Svenska rallyt. Erik Carlsson vann redan 1959 och Stig Blomqvist vann i en Saab V4 1971. Stig Blomqvist är bäst i Svenska-historien med sina sju segrar och totalt 12 pallplatser.

Andra förare, som Per Eklund, Kenneth Eriksson, Mikael Ericsson, Anders Kulläng, Ingvar Carlsson, Mats Jonsson, Thomas Rådström, Daniel Carlsson, PG Andersson, Mattias Ekström, Patrik Sandell, Patrik Flodin och Pontus Tidemand, har alla uppmärksammats för sin kamp mot världseliten på hemmaplan.

 LÄS MER: Svenska rallyt får nytt upplägg

VM-åren

När rally-VM startade 1973 var Svenska rallyt direkt en del av VM-kalendern. Då och då har det gnällts på att det varit för varmt och får dåliga vintervägar men den svenska arrangören har om och om igen röstats fram av förarna som den allra bästa deltävlingen. Att rallyt är det enda vinterrallyt och därmed tillfört en ny dimension till VM-serien har i omgångar räddat tävlingen.

Två gånger har tävlingen tvingats ställas in. 1974 som en följd av oljekrisen och 1990 på grund av det milda vintervädret. Även förra året, 2016, var det nära att arrangören tvingades ställa in med rallyt räddades efter att några sträckor strukits från programmet. Tävlingen hade inte heller VM-status 1994 då Thomas Rådström vann totalt.

2009 kördes inte tävlingen då den inte ingick i VM-serien. VM-arrangörens idé var att Sverige och Norge skulle dela på vintertävlingen. Men den norska arrangören lyckades inte, trots hjälp från Sverige, att arrangera mer än en deltävling. 2010 var Svenska rallyt tillbaka i VM-kalendern och på våren 2010 stod det klart att norrmännen inte kunde klara en tävling 2011.

Svenska rallyt körs traditionellt andra helgen i februari och är sedan många år den andra VM-deltävlingen för året efter Monte Carlo.

Nordisk dominans

Länge hette det att det bara var svenska och finska förare som kunde klara av de svåra vintervägarna i Sverige. Topp- och världsförare som Carlos Sainz, Walter Röhrl, Didier Auriol och Colin McRae lyckades aldrig vinna den prestigefyllda tävlingen. Extra jobigt för de här förarna var det att Svenska rallyt ansågs vara den snabbaste tävlingen i VM-serien och att det krävdes ett visst mod att köra så snabbt på snöiga och isiga vägar.

När Sebastien Loëb vann Svenska rallyt 2004 var han den förste utanför Sverige eller Finland att vinna. Året därpå fick vi den första norske vinnaren i Petter Solberg.

Sebastien Ogier vann tävlingen 2013 och har också vunnit de två senaste åren, 2015 och 2016.

 LÄS MER: Här är bilen som kan vinna Svenska rallyt

Förarna och teamen 2017

Sedan Volkswagen överraskande hoppat av hela VM-serien har flera toppförare bytt bilar och team till årets säsong. Regerande världsmästaren Sebastien Ogier flyttade till Ford och hans teamkompis Jari-Matti Latvala valde Toyota. Den tredje toppföraren hos VW, Andreas Mikkelsen, ska göra en nystart i Skoda men det är oklart vilken bil Mikkelsen ska köra i Svenska rallyt. Mads Östberg var länge utanför toppteamen men fick strax efter årsskiftet klart med en plats i en privat Ford-stall tillsammans med Tjecken Martin Prokop. Däremot är det när det här skrivs oklart om svenske talangen Pontus Tidemand hittar en plats i något team.

Toppförarna i Svenska rallyt blir i år: Sebastien Ogier, Ott Tänak, Elfyn Evans, Haydon Paddon, Thierry Neuville, Dani Sordo, Kris Meeke, Stephane Lefebre, Jari Matti Latvala, Juha Hänninen. Räkna också med Mads Östberg och Martin Prokop.

Efter VW:s avhopp gör fyra team upp om VM-titeln. Toyota gör comeback i rally-VM efter 17 år men räknar med att ha ett läroår 2017. Istället är det Ford, Citroën och Hyundai som är starkast där alla tre kommer med helt nyutvecklade bilar.

Tider att hålla reda på

Svenska rallyt körs andra helgen i februari men mycket av aktiviteterna i Värmland inleds redan tidigt i rallytveckan. Torsdag morgon den 9 februari är det så kallad shakedown där förarna får chansen att träna på en 7,25 km lång rallysträcka. Själva tävlingen inleds sedan på Färjestad Travbana i Karlstad torsdag kväll strax efter klockan 20. Då körs den första specialsträckan av totalt 18.

Under fredagen körs totalt sju specialsträckor där flera är förlagda på den norska sidan av gränsen mellan Sverige och Norge. Flygplatsen i Torsby är så kallad serviceplats under rallyt och dit kommer förarna totalt tre gånger under dagen. Bland annat körs den sista sträckan för dagen, SS8, med målgång vid serviceplatsen.

Under lördagen körs ytterligare sju specialsträckor och då i Värmland. Bland annat körs sträckan Vargåsen som innehåller det berömda hoppet Colins Cres. Här är det riktig folkfest med massor av publik i skogen precis vid hoppet. Vargåsen-sträckan körs två gånger under dagen så det finns gott om tid att se förarna.

Även under lördagen är Torsby serviceplats och dit kommer startfältet totalt tre gånger.

Svenska rallyt avslutas med tre specialsträckor under söndag förmiddag och målgång vid lunch.

På den här hemsidan kan du läsa hela det uppdaterade programmet. Här finns också tider för speciella evenemang.

Så gick det ifjol

Efter stor dramatik och sekundjakt 2015 var Svenska rallyt 2016 en något lugnare historia. Istället var det dramtiskt före start då rallyt var timmar ifrån att ställas in. Ett mildväder hade förstört vägarna veckan före tävlingen och flera förare gnällde på att det var för lite snö och is. Bland annat var regerande världsmästaren Sebastien Ogier kritisk men hans uttalande togs tillbaka sedan VW-teamet, stor sponsor av rallyt, läxat upp sin stjärna.

Tävlingen kunde köras men med något färre specialsträckor. Och nya regler gällande startordningen gjorde det svårare för bilarna i täten. Det drabbade framför allt Ogier, norrmannen Andreas Mikkelsen samt den tredje VW-föraren Jari-Matti Latvala. Latvala körde sönder drivaxeln tidigt och när även Mikkelsen hade problem fick Ogier försvara VW på egen hand mot främst Hyundais Haddon Paddon och Fords Mads Östberg.

Paddon var rallyt stora överraskning även om han inte lyckades hota Ogier klarade han av att hålla Östberg och Mikkelsen bakom sig över mållinjen. Pontus Tidemand körde bra hela helgen och var tionde totalt i sin WRC2-Skoda.

Östberg tog sin femte pallplats i Sverige och bara Stig Blomqvist, 12 pallplatser, Tommi Mäkinen, 7, Marcus Grönholm och Carlos Sainz, 6 vardera, är bättre. Fem pallplatser har även Latvala, Miko Hirvonen och Sebastien Loëb.

Lämna ett svar