Nu varnas bilköpare för skrotbilarna från Texas

De olagliga handelsvägarna är redan upptrampade efter stormarna Sandy och Katrina. Bilar som skadats i naturkatastrofer döms till skrotning av amerikanska försäkringsbolag men köps av illegala bilhandlare.

Istället för att skrotas skickas bilarna till speciella verkstäder i Europa där de snabbrepareras och med hjälp av mutor får de ett eu-godkännande. Men bilarna som sedan säljs på den öppna marknaden i Europa kan sakna nödvändiga säkerhetssystem, som till exempel krockkuddar.

LÄS MER: Här fanns de skadade bilarna i Sverige  

Skador för 40 miljarder

Efter stormarna Sandy och Katrina dök ”skrotade” bilar upp i flera länder i Europa. De stormarna uppges ha orsakat skador på totalt cirka en halv miljon bilar. Nu räknar amerikanska myndigheter med att närmare en miljon bilar har förstörts i stormen Harvey. Skadorna uppges kosta närmare 40 miljarder kronor enligt chefsekonom Jonathan Smoke på Cox Automotive.

Nu varnar svenska bilverkstäder vid branschorganisationen SvFF att bilar kan komma att dyka upp i Sverige. 

– Dessa bilar, som i dag står på flera meters djup, kommer lösas in av försäkringsbolagen i USA. Därefter säljs de som reservdelar i USA eftersom det är förbjudet att sälja dem som bil i USA. Därefter köper oseriösa företag upp dem och exporterar dem till Europa. Avslutningsvis hamnar de i Sverige där okunniga bilköpare tror att de gör ett kap när de köper bilen till ett lågt pris, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

LÄS MER: USA-importerade bilar kan ha farliga fel 

Carfax-rapporten berättar sanningen

Ett sätt att undersöka en bils ursprung och vad den varit med om är att köpa en så kallad Carfax-rapport.

– Där framgår det om bilen har varit inlöst av ett försäkringsbolag i USA. Att kontrollera serviceboken är också ett bra tips. SFVF:s kommande digitala servicebok försvårar också eftersom det är svenska verkstäder som har tillgång till och lägger in bilägarens uppgifter där, säger Ulf Stefansson, jurist på SvFF.

Lämna ett svar