Närmare 1 000 bilar brändes i Frankrike på nyårsafton

Det diskuteras med jämna mellanrum om bilbränderna ökat i Sverige de senaste åren, och det har publicerats statistik som på sätt och vis säger både ja och nej.

Men vad svaret än är så är en sak fulständigt glasklar – det är extremt mycket värre i Frankrike.

945 bilar brann upp på fransk mark. Och då snackar vi bara om nyårsafton. Det är ett antal som nästan når upp till de siffror som gäller för Sverige under ett helt år!

Den franska regeringens respons, enligt The Telegraph?

”Nyårsafton passerade utan några större problem. Det fanns bara några få saker som störde den offentliga ordningen.”

Detta trots att det handlade om en 17-procentig ökning jämfört med nyårsafton 2015-16. Och trots att polisen faktiskt arresterade 454 personer under nyårsnatten.

 LÄS MER: Brinnande gasbilar kan bli en bomb

 

På nyårsdagen kom en lägre siffra: 650 bilar. Men då gällde det antal bilar som ”sattes i brand” och inte det totala antalet bilar som förstördes. (Många närstående fordon förstörs ju också…)

PR-kupp? Inte enligt inrikesministeriets talesman Pierre-Henry Brandet.

– Det här är absolut inget försök att dölja något. Det gäller att titta på trenden över flera år och det som sticker ut är den minskning som skett över fem år, säger han.

Att det fortfarande är en för hög siffra, medger han och passar på att tacka alla poliser och brandmän för deras insatser att se till att ”31 december passerade på ett speciellt bra sätt”.

 LÄS ÄVEN: Försäkringsbedragare bakom bilbränderna

Lämna ett svar