Så var det trafikkaos igen – helt i onödan

Vi brukar skratta lite elakt varje år i november och december när vintern överraskar framför allt storstadsbor i trakterna av Stockholm, Göteborg och Malmö. För att inte tala om hur vi tillsammans med grannarna gnäller över oplogade gator och trottoarer. Och så säger vi: tänk att ingen i Sverige verkar begripa att det blir vinter varje år.

Men en dag som i dag fastnar lätt det där leendet i ett iskallt grin och skrattat hakar fast i halsen som en pigg utmed en isvak.

För hur ska vi förklara ett snö- och trafikkaos i januari?

Ingen kan i dag säga att det inte fanns förberedelser, att vinterdäcken inte satt på eller att alla hoppades att snön snabbt skulle regna bort.

Kommer det snö den 4 januari så är det på allvar.

Sjunker temperaturen till under nollan den 4 januari så talar mer för att den ska fortsätta att sjunka än för att det ska bli vårväder igen.

”Upp till oss att förklara för politikerna”

Trafikverket är väl en sak. Där kan jag förstå att resursbristen och rena systemfel verkligen syns ute på vägarna. Finns det varken snöplogar eller saltbilar så finns det inte. Då är det upp till oss medborgare att förklara för ansvariga politiker och tjänstemän vad vi tycker att skattepengarna ska gå till. Vi har en chans att göra det till att börja med var fjärde år i det där som kallas val. Utnyttja det.

Systemfelet är svårare att komma åt. Ni kanske minns att jag skrev om min egen gata i Stockholm under snö- och plogkaoset i november. Där ”plogade” en stackare i fyra dygn i sträck utan att åstadkomma snö- och isfria gator, inte ens i närheten. Som tur var kom tövädret och räddade honom. Att sitta med en mobiltelefon i örat och med en hand försöka styra en för liten traktor fungerade inte. Och än värre blev det av att föraren inte verkade ha sett snö förut. Där måste berörda inköpare ha någon slags kvalitetskontroll av sina underleverantörer. Men det fungerade i princip lika illa när Bredbandsbolaget och Peab skulle försöka samarbeta om en fiberinstallation – så jag vet inte åt vilket håll vi är på väg längre.

 JAN-ERIK BERGGREN: ”Nu får det vara slut på dubbdäckshatet”

”Det är vinter i år också”

Våra kompisar ute i trafiken är en annan sak. Här stöter vi på allt ifrån yrvakna bilister som tror att det fortfarande är 4 juli och vi ser då och då optimister som är säkra på att svart asfalt betyder bästa möjliga fäste.

Regn fryser.

Regn på asfalt som fryser betyder is.

På is går det inte att bromsa lika snabbt som på asfalt – oavsett vad du har för däck. Bra däck bromsar bättre men aldrig lika bra som på sommaren, inte ens nära. Inte ens nära.

Det är också fakta att när allt fler blir allt mer ointresserade av bilar så blir de också sämre bilförare. Men inte ens att förflytta sig från A till B – som många vill använda bilen till – är enkelt när det snöar eller när det nyss frusit på. Det är inte lätt att köra bil i de förhållandena. Det är inte livsfarligt men det är heller inte som en vanlig söndagsutflykt på sommaren, det måste alla som sätter sig vid ratten förstå.

Till sist: samhällsklimatet blir allt hårdare, trots att levnadsstandarden blir allt bättre, och många kör bil med boxhandskarna på. Sluta med det. För är det någonstans vi verkligen behöver ha tålamod och överseende så är det i trafiken en dag som i dag.

Ta hand om varandra där ute på vägarna och tänk på att det ÄR vinter – i år också.

Lämna ett svar