Volvos jätteaffär: Bygger bilar åt Uber

Volvo cars och Uber ska tillsammans starta ett projekt där de kommer utveckla nya basbilar.

De här bilarna ska sedan installeras med den senaste tekniken när det gäller autopilotsystem och sedermera hela vägen till helt självkörande bilar.

Samarbetet ser ut som så att Volvo kommer att utveckla bilarna, därefter kommer de att köpas upp av Uber.

Tillsammans bidrar de med 300 miljoner dollar till projektet.

– Vi är stolta över att Uber valde oss som samarbetspartner. De är ett av världens ledande teknikföretag. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen för bilindustrin, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Volvo 140 fyller 50 år – första miljonsäljaren

 

100 suvar om 4 månader

– Volvo är en av de mest progressiva och moderna biltillverkaren i världen. Vi är världsledande när det gäller utvecklingen av aktiv bilsäkerhet och på utvecklingen av tekniken för självkörande bilar och har en oöverträffad trovärdighet när det handlar om säkerhet.

Enligt Automotive News kommer de båda företagen tillsammans rulla ut 100 XC90 plug-in hybridsuvar inom de närmsta fyra månaderna. Men till en början kommer de inte vara helt självkörande, enligt Bloomberg.

– Över en miljon människor dör i bilolyckor varje år. Dessa tragiska omständigheter kan självkörande bilteknologi hjälpa till att lösa, men vi kan inte göra det själva. Det är därför som vårt partnerskap med en fantastisk tillverkare som Volvo är så viktigt, säger Ubers vd Travis Kalanick i pressmeddelandet.

Sugen på en Volvo? Se vad din gamla bil är värd här

Lämna ett svar