I dag kan du beställa Tesla Model 3

Natten mellan torsdag och fredag ska Teslas vd Elon Musk presentera sin allra senaste modell. Model 3 har kallats budget-Tesla och ”Teslan för folket” och enligt Musk är det här bilen som ska förändra synen på elbilen för alltid.

I USA har priset satts till 35 000 dollar för den billigaste Model 3 vilket i praktiken betyder under 30 000 dollar efter rabatter.

Från och med i dag går det att teckna en order på en Model 3 – eller rättare sagt ställa sig i kö för att teckna en order. Tesla Motors tar emot köpare i sina butiker och från och med 03.00 fredag morgon går det också att beställa bilen på Teslas hemsida. Handpenningen på bilen är satt till 1000 dollar.

Kan dröja 2,5 år tills den kommer till Sverige

Men räkna med långa väntetider.

Elon Musk har meddelat att produktionen inleds först sent 2017 och leveranserna kommer att inledas på USA:s västkust för att sedan arbeta sig österut. Det kan alltså dröja två och ett halvt år innan vi har den första Tesla Model 3 i Sverige.

 

Hittills har det läckt ut få faktauppgifter om bilen men här är några:

  • Designen väntas vara en blandning mellan Model S och Model X med fronten mer lik X-bilen.
  • Accelerationen ska vara 0-100 km/tim på under fyra sekunder.
  • Vi får se ett helt nytt batteripaket men placeringen är fortfarande i golvet på bilen.
  • Räckvidden på en laddning väntas vara betydligt längre än för Model S och det ska gå att köra bilen i motorvägsfart i fem timmar.
  • För att få ner priset på den billigaste modellen har Tesla skapat flera tillval. Du ska kunna köpa till fyrhjulsdrift, självkörandefunktioner och ett större batteripaket med längre räckvidd.
  • Lågt luftmotstånd har varit en knäckfråga för designavdelningen men de ska ha lyckats vilket ökat räckvidden ytterligare.
  • Flera som sett bilen beskriver den som en blandning mellan Model X och Model S men att den är kortare och snyggare än Model X.

Elon Musk har bjudit in 800 gäster till Teslas designavdelning i Hawthorne, Kalifornien, och det kommer att gå att följa visningen på flera webbsajter.

 

Byta till elbil? Se vad du får för din nuvarande bil här!

Lämna ett svar