Enkelt klona nycklar till 100 miljoner VW

Allt om bilar har tidigare skrivit om hur man kan hacka sig in i bilar och ta kontroll över dem på olika sätt.

Bland annat upptäcktes ett säkerhetshål hos bilar från BMW, Mini och Rolls-Royce i början av fjolåret när tyska forskare kapade en basstation för telefoni och den vägen lyckades ta sig in i bilarnas uppkopplade system. Väl inne kunde de kontrollera dörrlåsen och låsa och låsa upp när de ville.

Nu visar det sig att Volkswagen också har en lucka i sitt säkerhetssystem.

Lyckats klona nycklar

En grupp dataforskare på Birminghams universitet har kommit fram till hur man kan klona nycklar till bilar från VW-koncernen där bland andra Porsche, Audi, Skoda och Seat ingår.

Genom att avlyssna signaler från en vanlig fjärrnyckel kan de genom att kombinera de med ett litet antal kryptografiska nyckar – som är gemensamma för miljontals bilar – klona en nyckel till en Volkswagen.

Enligt Jalopnik riskerar nästan 100 miljoner bilar från VW-koncernen att råka ut för det här.

”I vårt första case visade vi på att säkerheten för nyckellösa system på de flesta bilarna tillverkade mellan 1995 och i dag, förlitar sig på några få globala master-nycklar”, skriver de i studien.

LÄS MER: Rapport – bilarna som är lätta att hacka

 

Miljoner bilar på en nyckel

”Vi visar genom få tag i den kryptografiska algoritmen och nycklar från elektroniska kontrollenheter, så kan någon annan klona en Volkswagens fjärrkontroll och få obehörig åtkomst till ett fordon genom att avlyssna en enda signal skickad från originalnyckeln”.

Det här tillvägagångssättet möjliggör endast åtkomst till bilen – man kan inte starta bilen och köra i väg på det här sättet.

Dock så krävs det bara att man avlyssnar en signal och en kryptografisk nyckel är likadan för flera miljoner bilar.

Enligt studien delar nästan 100 miljoner bilar på fyra kryptografiska nycklar.

Det är bara nya modeller, till exempel senaste generationen VW Golf, som är immuna mot den här metoden.

 

Dags för ny bil? Se vad din gamla är värd här

Lämna ett svar