Nostalgi för bilnördar i den charmiga affären

Mest är det tydligen lite äldre män som ­köper ­sådana för att ha stående i bokhyllan och bara plockas fram vid högtidliga tillfällen. ­Absolut inget som barnbarnen får komma i när­heten av, med andra ord. Men det finns mer att ­botanisera i.

Oavsett om det gäller gengasaggregat ­eller vinylskivor med motorljud så går det att finna det i affären. Stället med allt varje motor­människa vill ha ligger i Stockholm och har en mängd fascinerande saker till både åskådning och försäljning. Vad sägs om en retrosidovagn, eller passar det bättre med några leksaksbilar? Några modellbyggsatser som fortfarande ligger i originalförpackning från det glada 1960-talet?

Möjligheterna är många och det bästa sättet att upptäcka saker man inte ens visste fanns är att ta sig dit och gå på upptäcktsfärd.

Är samlare

Ägarna, som erkänner att de alltid har varit lite av samlare, behövde till slut en större lokal för alla sina skatter.

Ett naturligt steg var att öppna affär och på så sätt visa upp alla sina fynd. Sedan har det rullat på och det har hänt mycket efter inflyttningen 1997, inte minst i hur intresset svängt inom hobbyn.

– Under åren har vi också sett hur kundgrupperna förändras. Nu är det många i tjugoårsåldern som köper vinylskivor. Mest för att omslagen är så mycket roligare än det man får när man streamar musik över datorn, säger Lars Postner, som haft sitt intresse som jobb i många år.

Intressant framtid

Nostalgi i all ära, här är även framtiden högst intressant. Affischer och planscher ­börjar gå åt i rasande tempo, kanske inte från de mest kända popgrupperna utan de som låg snäppet under. Förklaringen är inte så mystisk som det kan verka. Från dessa musikstjärnor finns det nämligen inte så mycket sparat jämfört med de mer välkända.

Ytterligare något som märks tydligt i affären är att de asiatiska köparna blir allt fler, något som inte förvånar ägarna.

– I deras hemländer var det mest bruks­föremål som nöttes ut tills de inte längre fyllde sin funktion, säger Lars Postner.

Just där fyller Nostalgipalatset en lucka. För vi är många som ångrar att vi inte sparade den där originalkartongen ­eller byggsatsen. Den goda nyheten är att någon ­annan har gjort det.

Lämna ett svar