Svenska Bil >> bränslen >> alternativa bränslen >> Content

Vilka är de egenskaper hos flytande väte?

Flytande väte är en kryogen vätska med ett antal unika egenskaper som gör den användbar i många olika applikationer. Kanske mest känd för dess användning som bränsle för rymdfärjan, har det också varit anställd inom områden som sträcker sig från bilindustrin för tillverkning av livsmedel och drycker. Även om det kräver särskild hantering tekniker och säkerhetsföreskrifter, är flytande väte användning på uppgång i många olika sektorer av ekonomin. Egenskaper

Flytande väte är en färglös vätska med en molekylformel av H2 och mycket låga frys-och kokpunkter: '434 .45 grader Fahrenheit för fd, och '423 .17 grader Fahrenheit för den senare. Den har en densitet av £ 4,23 per kubikfot, och en specifik vikt av 0,0710 vid en atmosfärs tryck. Flytande väte är brandfarligt vid ett brett intervall av koncentrationer när diffunderat i luft, från 4 procent till 74 procent. Den har en högre specifik energi än naturgas eller bensin, vilket gör det fungerar bra som bränsle, även om dess låga densitet innebär särskilda åtgärder måste vidtas för att koncentrera den.
Historia

Väte upptäcktes först i mitten av 18-talet, men det var inte flytande fram till upptäckten av regenerativ kylning, mer än 100 år senare. Regenerativ kylning komprimerar gaser, och sedan ger dem möjlighet att åter expandera och strömma genom en värmeväxlare, där de kyla ett annat inkommande gas. En skotsk fysiker vid namn James Dewar producerade första flytande väte i 1898 med denna teknik, tillsammans med termosflaskor som han hade uppfunnit. Containrar baserat på hans design fortfarande används för att lagra flytande väte i dag, och är vanligtvis kallas Dewar fartyg.
Applications

Flytande väte används i ett antal olika områden. Det är kanske mest känd som en raket bränsle, anställd av NASA, Europeiska rymdorganisationen, och ett antal privata aerospace företag. Vätgas lagras ofta i flytande form som ett sätt att spara utrymme, det är ofta köpt den här vägen för industriellt bruk och senare förångas vid behov. Väte används vid tillverkning av läkemedel, livsmedel och drycker, metaller, elektronik, keramik och en mängd andra produkter. Den kan användas som kylmedel, bärargas, Protectant och reningsverk, eller som råmaterial vid framställning av andra kemikalier.

Även
Faror & Försiktighetsåtgärder väte gasen har låg toxicitet och ingen lukt, kan det vara farligt om det hanteras felaktigt. Ångan avges av flytande väte är mycket brandfarlig och vandrar lätt genom små öppningar. När gasen diffunderas i luften, den har ett brett intervall av koncentrationer vid vilka den är brandfarlig, och typiskt tar mycket lite energi att antändas. Det brinner med en nästan osynlig låga gång antänds, vilket kan göra spotting bränder svårare, och ökar risken för brännskador. Flytande vätgas medför också betydande kall bränna risk, eftersom gasen når så låga temperaturer i flytande form.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/alternative-fuels/134738.html

Previous:
Next:

alternativa bränslen

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.