Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Tips >> Content

Hur man kör en manuell växellåda Smidigt

Grov drift av ett fordon kan leda till för tidigt mekaniskt slitage och överdriven bränsleförbrukning. För att köra en bil med manuell växellåda smidigt, måste du ha raffinerad kontroll över motorn, bromsarna och kopplingen. Instruktioner
1

Lär positionen för varje växel. Vanligtvis kommer du att se en dekal på toppen av växelväljaren som betecknar läget som krävs för varje växel. När motorn inte är igång, tryck in och flytta växelväljaren från en växel till nästa. Öva detta tills du kan välja varje växel i följd, utan att behöva leta.
2

Parkera bilen platt på marken med utrymme framför för att fordonet ska röra sig minst tre billängder utan att träffa något. Addera 3

Starta motorn. Lägg i ettans växel och börjar frisätta kopplingen mycket långsamt utan att röra gaspedalen. Gör detta mycket långsammare än du är van vid, för att förhindra att bilen motorstopp. När du börjar att lätta på kopplingen, kan du märka en liten förändring i avgaserna ton eller mindre böjning i varvräknaren. Detta är vanligtvis kallas "den bitande punkten", det betyder att du börjar i ettan. Bilen ska börja sakta krypa fram. Fortsätt att långsamt släppa kopplingen --- utan att motorn stall --- tills kopplingen har nått slutet av dess resor. Denna övning kommer att lära din kopplingsstyrning och "bitande punkten" i bilen, båda är avgörande för mjuk körning
4

Pre-rev motorn försiktigt precis före inkoppling av redskap som du drar bort. . Höga varvtal är sällan nödvändigt. På en plan yta, behöver du inte mer än 2000 rpm för pre-rev. Om du rev ​​det högre än 2000, måste du gå tillbaka för att öva steg 3 som din kopplingsstyrning är inte tillräckligt bra ännu.
5

Släpp kopplingen på ett smidigt och kontrollerat sätt, försiktigt lätta på gaspedalen. När bilen accelererar, låt inte de varvtal att bygga för högt. På normala vägförhållanden, ska du inte behöva gå över 3000 rpm innan växlar upp. Detta håller ride smidig och tyst och bör också spara bränsle. Gör rörelsen att byta från en växel till en annan smidig och linjär, undvika knäppa eller tvära rörelser.
6

Bromsa tidigt om du kan se att du kommer att behöva sakta ner framåt. Som med gaspedalen och kopplingen, hålla rörelsen smidig, mjuk och konsekvent.
7

Växla ner till en lägre växel när varvtalet sjunker med bromsning. Trampa ner kopplingspedalen, välj växel nedanför den du är just nu i, till exempel, från fjärde till tredje. Släpp kopplingen åter i växeln. Detta är känt som motorbromsning och hjälper bromsa bilen ner kontrollerbart.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-tips/148527.html

Previous:
Next:

Driving Tips

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.