Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Tips >> Content

Fördelar och nackdelar med All Wheel Drive

All Wheel Drive (eller AWD) är ett system där alla fyra hjulen på en bil arbetar samtidigt för att förbättra greppet och hantering. Även om det är möjligt för en bil att ha kontinuerliga AWD kapacitet, är det betydligt vanligare att ett hjulpar att engagera sig bara när sensorerna känner att det andra paret har börjat glida. Det finns både fördelar och nackdelar med AWD-system Traction

intermittenta AWD-system, bakhjulen kopplas in när sensorer känner avvikelser från framhjulen. Under dessa omständigheter detekterar fordonet effektivt och kompenserar för farliga körförhållanden såsom stående vatten, snö, is eller grus som annars skulle kunna äventyra kontrollen av fordonet. Genom att engagera den andra uppsättningen hjul, upplever fordonet ytterligare två kontaktpunkter på ytan av vägen, vilket gör att större sannolikhet att dess däck griper ytan och gör att föraren kan behålla kontrollen. Den extra vikten av AWD-system uppmuntrar också mer grepp på vägen och de tillsatta kontaktpunkterna fördela bilens vikt jämnare över punkter framdrivning.
Bränsleeffektivitet

Den främsta nackdelen med ett AWD fordon är dess kostnad. Drivlinan och tillhörande utrustning som behövs för att ge både kontinuerlig och intermittent AWD är komplicerat och dyrt, ofta kräver sensorer och datorer som inte är nödvändiga på två-eller fyra-hjulsdrivna fordon. Denna kostnad ökar det initiala marknadsvärdet av fordonet och kan också påverka kostnaden för reparationer. Utöver dessa kostnader, AWD-system kräver mer bränsle för att driva de extra hjul och är mindre bränslesnåla än jämförbara två-hjulsdrivna fordon.
Bromssträcka och kollisionsvarningssystem

Även vikten av AWD fordon förbättrar sin hantering, ökar också avståndet de behöver för att sluta. I ett scenario där fordonet måste göra ett plötsligt stopp och kan inte väja eller vända, blir en kollision mer sannolikt än med en lättare bil. Under liknande omständigheter, men sådana där en olycka kan undvikas genom att vrida, AWD fordon erbjuder överlägsen undvikande av kollisioner än liknande fordon med mindre effektiv hantering och svarvning kapacitet.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-tips/148451.html

Previous:
Next:

Driving Tips

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.