Lärdomar för hur man kör en pinne skift

Att köra en manuell växellåda, eller växelspaken, kan vara en utmanande men givande erfarenhet. Det är en färdighet lärt allt mindre i dagens marknad, som verkar domineras av automatiska växellådor. Men om du vill ha större kontroll över din bil genom att bestämma när och var att flytta, lära sig att använda en manuell växellåda är ett måste. Det kan verka skrämmande i början, men med övning kommer det att bli en andra natur. Instruktioner
1

Bekanta dig med bilens reglage. Den primära skillnaden mellan en automatisk och en manuell växellåda styr växlingarna, vilket med en manuell växellåda sker via en koppling och växelreglage. Kopplingen är pedalen till vänster om bromsen och gaspedalen. Den shifter är vanligtvis monterad i mitten av bilen på förarens högra, eller på hans eller hennes vänstra om man kör en bil med ratten på höger sida av bilen.
2

Skjut kopplingen in med din vänstra fot. Att göra detta kopplar växlarna, så din bil kanske vill rulla. Därför trycker bromsen med höger fot, eller engagera nödbromsen för att frigöra din fot så att du kan ge bilen en del gas, om det behövs. Vrid nyckeln i tändningslåset för att starta bilen.
3

Flytta växelspaken till första växeln, och lossa nödbromsen, om engagerade. Släpp kopplingen långsamt och stadigt tills du känner kugghjul engagerande och bilen börjar röra sig. Detta är friktionen punkten. Håll släppa långsamt. Bilen kommer så småningom att röra sig fritt, och du kan ta bort foten från kopplingspedalen. Du kör nu på första växeln.
P Detta är den "no-gas metoden" och är användbart för att lära där friktionen punkten är. Normalt kommer du ge lite gas under processen, men du bör först bekanta dig med denna teknik. Tryck ner koppling och broms för att stoppa. Du kan nu börja om med gas.

Börjar på ettans växel och börjar baklänges är nästan identiska förfaranden, förutom, naturligtvis, är att styrningen återförs när man går baklänges.
4

Trampa ned kopplingspedalen igen med din vänstra fot (hålla bromsen nedtryckt med höger fot eller nödbromsen ingrepp). Steg försiktigt på gaspedalen med höger fot tills du hör bilen rev upp (du kommer att behöva ta din högra foten från bromsen eller har släppt nödbromsen). Du behöver inte mycket gas, som du såg i föregående övning, men ju mer gas man ger, desto snabbare kan du släppa kopplingen. Men kör du också risken att bilen lunch framåt snabbt, särskilt om du har en kraftfull bil. Så lite gas är bäst, först.
5

Släpp långsamt kopplingen, och återigen känna friktionen punkten. Eftersom denna punkt, kan du börja lägga lite mer gas när du fortsätter att långsamt släppa kopplingen kronblad. Du siktar på en slät, jämn start och acceleration. Bra. Nu kan du prova nästa växel.
6

Tryck kopplingen igen och släpp gasen. Snabbt flytta shifter in andra växeln. Genom att följa samma procedur som första växeln, kan du lägga till gas och börja släppa kopplingen. Det borde vara lättare denna gång. Följ samma procedur för att växla upp genom alla växlar. Men ibland måste du nedväxling.
7

Tryck in kopplingen igen och släpper gasen. Växla ner till den näst lägsta växeln. Nedväxling är helt enkelt byta från en högre växel till en lägre växel, som att flytta från andra till första. Aldrig nedväxling när dina varvtal är redan mycket hög, eftersom nedväxling kommer bara att göra dem större och potentiellt skada motorn. Nedväxling är användbart när du behöver för att få mer makt, till exempel passerar eller kommer uppförsbacke. Väl i den näst lägsta växeln, ge det lite gas för att matcha de högre varvtal, och långsamt släppa kopplingen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/drivers-education/145678.html

Previous:
Next:

Drivrutiner Utbildning

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.