Historien om Honda CB750

De Honda CB750 serie motorcyklar var populära om inte revolutionerande sport cyklar som bröt låset brittiska motorcyklar och Harley-Davidsons hade på den stora motorcykel marknaden på 1960-talet. Honda särskilt riktar den nordamerikanska marknaden eftersom köparna sökte ett billigare sport cykel än de andra motorcykel beslutsfattare erbjöd. Den CB750 presenterade en fyrcylindrig motor med överliggande kamaxel och blev den första super cykel. Början

Honda red krönet av en våg av titlar motorcykel mästerskapet när det fångade fem första-platsen fläckar vid 1966 World Grand Prix Road Racing Series. Honda pensionerad från racing krets att fokusera sin uppmärksamhet på att utveckla en högpresterande sport cykel med en stor cylindervolym. Efter att ha gjort ett stort plask med sina små motorcyklar i slutet av 1950, började försäljningen att minska med 1966. Honda erkände att brittiska cykel beslutsfattare fyllde en försäljning nisch av stor slagvolym motorer. Honda kom upp med CB450 som något av en tillfällig motorcykeln tills det skulle kunna utveckla en riktig sport cykel. Målet var att utveckla en motorcykel som var stabil vid höga hastigheter och hade ett bromssystem som kunde hantera snabb inbromsning från hög hastighet. Designers försökte också att hålla oljud och vibrationer till ett minimum och ingenjör en pålitlig instrumentpanelen så att ryttaren att göra riktiga bedömningar.
Debut

Honda CB750 Four debuterade i USA i januari 1969. Dess pris var $ 1495. Den genomsnittliga stor cylindervolym cykel år 1969 såldes för ca $ 3.000. Honda ursprungligen förutsågs producerar cirka 1.500 enheter per år, men bestämde sig för att sälja det antalet månatliga. I slutet av 1969, ökade produktionen till 3.000 enheter varje månad. Den CB750 blev omedelbar konkurrens mot Harley-Davidson Sportster, Norton och Triumph. Det var i stånd att nå en toppfart på 120 km /h och kunde slå fjärdedel mil på 13 sekunder från en död stopp. Den CB750 markerade ökningen av japanska stora cyklar och nedgång av brittiska importen.
CB750 specifikation

1969 CB750 ryms två personer. Det innehöll en dubbel vagga ram av stålrör som satt på en 57,2-tums hjulbas. Sätet ökade 31,5 inches från marken. Framdäcket mätte 3,25 inches på en 19-tums hjul medan den bakre hade en 4-tums-breda däck på en 18-tums hjul. Bromskraft kom från en 11,7-tums enda skivbroms fram och en bak 7-tums trumbroms. En teleskopisk gaffel dämpad främre fjädringssystem och bakfjädringen bestod av justerbara förinstallerade dubbla stötdämpare. Cykeln vägde 499 pounds. Kraft kom från en 736 cc vertikal fyra-cylindrig motor svingar 67 hästkrafter med en 9-till-1 kompressionsförhållandet. En Quad 28 mm Keihin förgasare levererade bränslet från 4,8-liters tank. En femväxlad kedjedriven transmission levererade kraft till hjulen. Addera Legacy

Hondas CB750 och dess varianter var de första massproducerade fyrcylindriga motorcyklar. Den CB750 inledde även i "super bike" era som packade hög effekt i en stor förskjutning motor och erbjöd sådana bekvämligheter som dubbla speglar, blinkande blinkers, elstart, en kill switch och ingen underhåll hydrauliska ventiler. Det väckte också ett intresse för större cyklar som Kawasaki 900 cc Z1 modell och, i 1980, Honda Gold Wing GL1000.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111576.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.