Hur fungerar en motorcykel Sprocket?

Flesta motorcyklar förlita sig på en kedja slutdrivsystemet att överföra kraft från motorn till bakhjulet. Kedjan vrids av ett par kedjehjul, ett fäst vid motorns transmission utgående axel och den andra monterad på den bakre hjulet. Medan drivkedjor och drev kräver mer underhåll än axeldrivna system, utbytbarhet av dreven tillåter ett större utbud av flexibilitet för att anpassa motorcykelns prestanda. Sprocket Konstruktion

Enkelt uttryckt, är en motorcykel drev ett hjul som har en ring av tänder skurna i dess yttre diameter, som används för att dra kedjan att driva bakhjulet. De flesta drev är tillverkade av härdat stål för ökad livslängd. Men aluminium kedjehjul finns tillgängliga, som erbjuder en liten minskning i vikt, vilket är fördelaktigt i motorcykel racing. Den främre kedjehjul, även känd som överföringsaxeln eller drivkedjehjulet, är typiskt mycket mindre än det bakre hjulets drivna kedjehjulet och kan ha mellan 12 till 18 tänder. Den bakre, drivna drevet är mycket större och kan ha allt från 28 till 62 tänder.
Kedjehjul i åtgärd

en motorcykel kedjehjul arbetar tillsammans för att vrida bakhjulet . Drivkedjehjulet roterar med samma hastighet som motorns transmissionens utgående axel, så att varje av de kedjehjul tänder att glida mellan länkarna drivkedjan. Detta drar kedjan och det drivna drevet, flytta motorcykeln framåt. En tredje tandhjulet kan användas för att upprätthålla kedjespänningen på vissa, mycket modifierade motorcyklar som har längre än normalt axelavstånd. Denna mellanliggande tandhjulet är oftast placerad mellan drivande och drivna kedjehjul och inte leverera ytterligare kraft till bakhjulet.

Bortsett
Drev och Final drivutväxlingsförhållanden från kedjehjulet primära roll att dra kedjan, utgör skillnaden i storlek mellan de båda dreven motorcykelns slutlig utväxling, ett mått som används för att bestämma motorcykelns prestanda under växellådans växel sortiment. Den större drivna kedjehjulet används på det bakre hjulet snurrar långsammare än det drivna drevet, som normalt vänder tre gånger för varje varv av bakhjulet. Addera Fastställande av slutlig utväxling

Du kan bestämma förhållandet mellan din motorcykel slutväxeln genom att dividera mängden tänder på baksidan, drivna kedjehjulet med beloppet av tänderna på framsidan, drivhjul. Till exempel har en motorcykel med en 47-tand drivna kedjehjulet och en 15-tandad drivande kedjehjul en slutlig utväxling av 1:3.13, eller ett varv av det drivna kedjehjulet till 3,13 varv hos drivkedjehjulet. Förändra antalet tänder på antingen drevet kommer att förändra förhållandet och påverka motorcykelns prestanda. Minska drivhjulet tand räkna ökar vridmoment vid låga varvtal och samtidigt minska motorcykelns totala toppfart. Omvänt kommer öka antalet tänder sänka låg hastighet prestanda och öka toppfarten.
Sprocket Underhåll

en motorcykel kedjehjul är under konstant drift stress och kräver regelbundet underhåll att tillhandahålla en lång livslängd. Kedjan passerar över dreven flera tusen gånger per minut, sakta bär bort kugghjulen tänder. Håll din kedja smörjs och justeras hela tiden för att minska effekterna av slitage. En lös eller klibbig kedjan kan binda och knäppa tänderna helt av drevet, vilket kan medföra sågkedjebrott i processen. När någon av kedjehjulet tänder har slitits från en avtrubbad till en vass spets, kedjan och båda dreven bör ersättas.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111552.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.