Front Motorcykel Fork Typer

En motorcykel framgaffel tjänar ett dubbelt syfte: det första ger en styrbar fästpunkt för framhjulet, dels fungerar som en stötdämpare för att minska svårighetsgraden av en bula eller doppa i väg. Flera olika varianter av gaffeln har använts under åren, varje reflekterande utforma eller syftet med maskinen. Teleskopgafflar

teleskopgaffeln är den vanligaste gaffel typ som används av de flesta motorcyklar byggts sedan 1950-talet. De individuella gaffelbenen är fastsatta vid motorcykelns styrning klyka med sina övre gaffel röret. En större rör kallas stolpen är inpassad över basen av gaffeln rör, som glider längs gaffeln röret när framhjulet påträffar ett dopp eller gupp i vägbanan. Förflyttningen av stolpen dämpas, eller vadderade, genom en fukt-stång hålls inuti gaffeln röret. En tjock olja tvingas genom staven som stolpen förflyttas, effektivt bromsa stolpen s rörelsehastigheten. En lång fjäder kör längden av gaffeln benet skjuter stolpen utåt för att hålla det främre hjulet i kontakt med vägen. Vissa teleskopgafflarna tillåter föraren att justera den förinstallerade fjäderspänningen och beloppet gaffeln dämpas under sin kompressionsfas.
Inverterad teleskopgaffel

Inverterad, eller upp och ned, gafflar är en variant av standarden teleskopgaffel. Som namnet antyder, är den större stolpen långsträckt och monteras direkt på motorcykelns styrningen ok. Den främre hjulet och axeln är monterade vid botten av tunnare gaffel röret. Inverterade gafflar ger en större motståndskraft mot laterala eller sida-till-sida krafter som kan orsaka en traditionell gaffel att böja eller böja. De finns främst på högpresterande motorcyklar, som förlitar sig på en stadig gaffel för att upprätthålla stabilitet under aggressiva manövrer. Mest inverterade gafflar tillåter full justerbarhet av gaffeln s fjäderförspänningen, samt kompression och returdämpning inställningar.
Girder Forks

Girder gafflar var en av de tidigare formerna av fjädring som används på i början av motorcyklar. Dessa gafflar är tillverkade av stål stavar eller rör för att bilda en styv, ett stycke, monterad spaljé-liknande struktur med framhjulet direkt till botten på gaffelbenen. Gaffeln var fäst vid sidorna av styr-klyka med fyra svängbara armar som löper parallellt med varandra, vilket ger gaffeln med en rad vertikal rörelse för att kompensera för föränderliga vägytor. En fjäder eller liten hydraulisk stötdämpare monterad mellan den övre styrningen oket och gaffeln hålls framhjulet stadigt på vägen. Genom design, balk-stil gafflar är resistenta mot den stress som genereras av överdrivna sida-till-sida, sidokrafter. Dock är gaffel förmåga att anpassa sig till ojämna vägförhållanden mindre än idealisk jämfört med moderna teleskopgaffel.
Längsgående länkarm gafflar

längsgående länkarm gafflar användes främst på motorcyklar byggdes mellan 1920 och 1950. Gaffeln själv är en fast struktur som ofta är integrerad i styrningen oket, medan den främre hjulet är monterat på svängbara länksystem vid botten på gaffelbenen. Uttrycket "ledande länk" hänvisar till det faktum att kopplingen s vridpunkten placeras bakom framaxeln. Hjulet kopplingen får avbrytas av fjädrar eller med ett par små hydrauliska stötdämpare. Även om denna typ av gaffeln är en mycket ovanlig syn på en modern motorcykel, är de ofta används av skotrar. Vissa tillverkare använder fortfarande en ledande länk gaffel på några av deras motorcykel modeller, såsom Harley-Davidon s Softail Springer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111225.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.