Delar av en motorcykel

De första motorcyklarna var lite mer än cyklar med råa motorer knutna till makten dem. Moderna motorcyklar kan inkludera högteknologiska komponenter som gör dem mycket annorlunda än de tidigare modellerna. En motorcykel kan beskrivas som en kombination av system, som var och en kräver särskilda delar för att fungera korrekt. Drivlina

En motorcykel drivs av sin drivlina. Detta inkluderar motor, som är nästan alltid en förbränningsmotor som använder vanlig bensin som bränsle. Motorcykel motorer är vanligen centralt monterad under förarsätet. En förgasare blandar bränslet med luften innan den sugs in i slut för förbränning, även om vissa avancerade modeller använder nu bränsleinjektorer istället för carburetors.A motorcykelns motor förmedlar kraften till det bakre drivhjulet genom sin överföring. Transmissionen i sig är fäst till motorn, och drivs av en växelspak (vanligtvis en hävarm fäst vid en av styret) och en koppling (vanligen en pedal som drivs av den vänstra foten). Systemet ansluter överföringen till bakhjulet (slutväxeln) varierar på olika typer av motorcyklar, och kan vara en kedja eller rem, eller en fast axel.
Hjul och däck

Traditionellt presenterade motorcykel hjul stålekrar, men i dag, gjutna aluminiumfälgar är vanliga. Andra legeringar finns också på vissa modeller. På grund av den bakhjulsdrift utformning kan bakhjulen vara större, eller åtminstone bredare, än framhjulen, som är smalare för förbättrad styrning. Däck är pneumatisk, och ofta använder en uppblåsbar gummislang inuti tjockare gummi slitbanan. Slitbanemönster varierar kraftigt, och är utformade för att köra på olika underlag, eller under olika conditions.Motorcycles kan innehålla antingen trumma eller skivbromsar. Typiskt är skivbromsar erbjuds på avancerade modeller eller tyngre motorcyklar som kräver mer kraftfulla bromsar. Bromsar styrs av ett hydrauliskt system som aktiveras av styret eller fot spakar. Vissa motorcyklar har även ett låsningsfritt bromssystem som de som används i bilar och lastbilar.
Ram och fjädring

motorcykeltillverkare använda flera konfigurationer för chassi som ligger till grund för en motorcykel. Stål och aluminium används i konstruktionen av de flesta motorcykel ramar. Nära framsidan av ramen, innehåller styrhuvudet den vertikala strukturen på framgaffeln, vilket fäster styret ovan till framhjulet nedan. Ofta är själva motorn en integrerad del av ramen, hjälper till att ansluta komponenter framför det till dem bakom it.Some motorcyklar, såsom "chopper" stil, anställa en fast ram utan fjädring bak. De flesta andra stilar har både främre och bakre fjädring i form av stötdämpare placerade inuti gafflarna eller strax ovanför hjulen. Motorcyklar konstruerade för användning i terräng kan inkludera mer robust fjädringssystem featuring höga absorbenter prestanda chock eller kompletterande spiralfjädrar.
Elsystem

Moderna motorcyklar kan ha extremt komplexa elektriska system. Motorcykel batterier placeras i valfritt antal platser, där cykelns design ger utrymme för dem att monteras. Några av de mest grundläggande elektriska komponenter är belysningen, som omfattar strålkastare (s), bakljus, körriktningsvisare och bromsljus. Bortom belysning, är instrumentering en viktig del av det elektriska systemet. Detta inkluderar hastighetsmätare, varvräknare och vägmätare. En bränslemätare är mindre vanligt, men med på vissa modeller. Olja tryckmätare, motormätare temperatur och full datoriserade resa centra finns också på vissa motorcyklar. Slutligen kan radioapparater eller GPS navigationssystem vara en del av en motorcykel instrumentation.Some moderna motorer har även elsystem utöver enkla tändstiften. Bränslespridare, temperaturgivare och variabla ventiltider är alla valfria motorsystem som kan använda sig av ett elektriskt system.
Övriga delar

Dessutom motorcyklar har relativt enkla avgaser system, gastankar och ytor sittplatser. Andra komponenter kan tillsättas för att skilja en modell från en annan, eller för att förbereda en motorcykel för en viss typ av körning. Plast eller glasfiber kaross ger ofta motorcyklar ett strömlinjeformat utseende och aerodynamisk profil, när de utför lite praktiskt syfte. Kåpor, som kan omfatta en vindruta, tjänar ett liknande syfte, samtidigt som den ger föraren ett visst skydd från elements.For långväga körning, är lagringslösningar som hård-sidig sadelväskor, bästa fall och bogserlina bakom släpvagnar erbjuds som eftermarknaden tillbehör för många motorcyklar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/106394.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.