Svenska Bil >> Bilar , Lastbilar Autos >> Båtar >> Content

Vad är skillnaden mellan trimaraner och katamaraner?

Skrovet är den viktigaste vattentät kropp av en båt, som kommer i kontakt med vatten och ge flotation. Traditionella båtkonstruktioner har anställt en enkelskrov, men vissa båtar, så kallade multihulls, använder flera anslutna skrov för att förbättra stabilitet och prestanda. Två populära Multihull design, katamaraner och trimaraner, erbjuder klara fördelar, både över monohulls och över varandra. Hulls

Den grundläggande skillnaden mellan katamaraner och trimaraner är i antalet skrov att varje båt har, en katamaran har två längsgående symmetriska skrov och en trimaran har tre skrov. Medan en katamaran ofta har två identiska hallar Sträckan trafikeras av ett däck mellan dem, består en trimaran i allmänhet av en huvudort skrov flankerad av två stödben skrov.
Stabilitet

När en båt trycks av sidokrafter - antingen vinden, i fallet med en segelbåt, eller kraften av vattnet - dess tendens är att rulla i sidled. Denna rullningsrörelse kan motverkas antingen genom att förlänga ett vägt köl nedåt in i vatten eller genom att öka bredden, eller balk, av båten. Katamaran och trimaran designs kan öka strålen av båten utan att öka mängden av skrovet i vattnet, en viktig prestation övervägande. Trimaraner har fördelen av att kunna kraftigt öka strålen medan tillmötesgående besättning och passagerare i större centrala skrovet.
Comfort

minskning av rullande rörelse i en multihull båt kan kraftigt öka passagerarnas komfort. Multihulls tenderar också att vara mer nivå än monohulls när de seglar, vilket också gör sina rida mer bekväm. I termer av passagerarutrymme, beror skillnaden mellan katamaraner och trimaraner på storleken av båten. Små katamaraner har inget utrymme för hytter i sina skrov, medan mindre trimaraner kan ofta rymma en stuga i deras center skrov, vilket ger dem en fördel. Som designer blir större, men skillnaderna är mindre uttalad.
Performance

Multihull båtar uppnå en prestanda fördel över monohulls genom att ha mindre skrov i vattnet än jämförbar storleksanpassade monohulls. Deras relativt liten skrov volym innebär att multihulls är lättare än jämförbara monohulls, och det faktum att de har mindre skrovytan i kontakt med vatten innebär de upplever mindre motstånd. Båda dessa faktorer leder multihulls kräver mindre ström för att driva dem genom vattnet. Eftersom de har mindre skrov i kontakt med vatten - speciellt i racing, där de ofta "flyger" ett skrov ur vattnet - katamaraner tycks ha en prestanda fördel över trimaraner, även innovativa design har gjort en del racing trimaraner mycket konkurrenskraftiga. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/boats/104448.html

Previous:
Next:

Båtar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.