Svenska Bil >> Bilar , Lastbilar Autos >> Båtar >> Content

Båtbyggeri Regler

Vare bygga en en-mans jolle eller ett hangarfartyg, det finns regler för att bygga en sjövärdig och stabil båt. Båtar måste göra tre saker: flyta, flytta och motstå att ta på vatten som kunde sjunka farkosten. Även dessa regler låta självklart, det har tagit tusentals år av erfarenhet för att uppnå optimal båtens prestanda. Att hitta balansen mellan vikt och styrka, form och säkerhet samt rätt kraftkälla är en konstant och pågående läroprocess för alla båtbyggare. Buoyancy

En båt måste stanna på toppen av vattnet. Bygga en båt innebär att konstruera ett skrov som är vattentäta och tillräckligt stark för att stödja båtens vikt, vilket kräver bearbetning av lätta men starka material. Trä båtar är oftast byggda med interiör "revben" som omges av vatten-resistent, behandlat trä med vatten-tät tätning mellan varje träskiktet. Veden kan läggs direkt på stödjande ram eller varje skikt något överlappa på skiktet under. Denna konstruktion funktionen innebär att vattnet måste komma upp i fogtätning att läcka in i båten. Glasfiber båtar har ingen ribbstruktur och kan konstrueras som ett stycke, fast skrov. Att bygga en glasfiber skrov kräver emellertid en form och de verktyg för att arbeta med glasfiber, harts och härdning av skrovet när den är monterad. Slutligen, för en båt att flyta måste den balanseras i vattnet. Tyngdpunkten bör vara låg i båten för att undvika att rulla över (kantring). Motorbåtar bör vara låg i vattnet för att hålla motorn nedsänkt för effektiv framdrivning. Ballast (extra vikt) i båten kan behövas, när den är helt konstruerad, för att uppnå rätt balans mellan ridning för hög och sitter för djupt.
Effekt

Boats kan antingen motor eller använda segel. Vissa båtar kan flyttas med handkraft (åror) men är inte så utmanande att bygga som ett segel eller motorbåt. Segelbåtar kräver en djup köl (båtbotten) för att kompensera den framtung balans mast och segel. Motorbåtar kräver en förstärkt akter (back end) för montering av tunga, vibrerande motor. Vid konstruktion av en båt, i förväg bestämma vilken typ av strömkälla som ska användas och utforma skrovet att tillgodose detta val. Dessutom bör skrovet vara utformade för jämn passage genom vattnet. En båt för bred kommer att vara mycket långsam och kräver mer kraft att flytta. Omvänt kommer en båt för tunn tenderar att vara ur balans och behöver ständig trimning (flyttar ballast eller segel från sida till sida eller framifrån och bakåt) för att hålla sig upprätt. Hitta rätt balans för bästa möjliga hastighet genom vattnet, med den valda strömkällan.
Bo Dry Boats

i vattnet guppar upp och ned, och ständigt attackerades av mötande vatten från vågor och regn. Båten skall vara vattentät för att undvika att vatten sammanslagning i botten och gör båten tung. Som vikten går upp, kommer båten sitter lägre i vattnet och bli mer mottagliga för vatten som kommer ombord. Denna cykel fortsätter tills båten inte längre kunna bo stark och sänkor. Alla luckor och öppningar ska vara vattentäta när de är stängda. Båten bör ha en pump för att avlägsna överflödigt vatten i skrovet (kölsvinet). De boende och däck kan bli våt, men det är viktigt de inre utrymmena förblir torr.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/boats/103646.html

Previous:
Next:

Båtar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.