Svenska Bil >> Bilar , Lastbilar Autos >> Båtar >> Content

Vilken sida av båten är porten?

Medan tilldela alternativa namn till vänster och höger sida av en båt kan tyckas onödigt förvirrande vid första anblicken, det är faktiskt en viktig del av sjösäkerheten. Den oförutsägbara havet resor kräver ett fartygs besättning att ha en omedelbar sätt att skilja mellan sidorna av båten. Där "vänster" och "höger" kan leda till förvirring, "port" och "styrbord" är helt klart att ett fartygs besättning. Början

Unika termer för varje sida av en båt som framkallas först med enkla kanoter. Dessa tidiga båtar var nästan alltid styrts av en högerhänt navigator som placerat paddeln på höger sida av båten. Eftersom dessa primitiva båtar blev mer avancerade, fortsatte byggare att installera styrmekanismer som kallas "roder" på den högra sidan av båten. Senare termen "roder" översattes utifrån den anglosaxiska ordet "steor", som sedan utvecklades till ordet "styrbord." Addera Baecbord

vänstra sidan av fartyget ursprungligen kallades baecbord, ryggstöd, eller Babord, beroende på språk. Emellertid blev dessa termer föråldrade under medeltiden.
Larboard

Eftersom styrinrättningen traditionellt placeras på höger (styrbord) sida, det var mest logiskt att fartyg laddas från vänster sida. Detta ledde till fartygets vänstra sida som kallas den "laddebord," eftersom fartyget var lastat (eller i gamla engelska, "laded") från den sidan. Så småningom, "laddebord" ändrades till "babords," en term som varade fram till mitten av 19-talet.
Förvirring

Medan begreppen "styrbords" och " larboard "var användbar för viss tid, uppstod problem eftersom det kan ofta vara svårt att skilja mellan orden när de ropade över bullret från ett fartyg i hårt väder. Följande citat från United States Naval Department, inspelad på 18 Februari 1846, visar det officiella beslutet om dessa två ord. "Det har varit representerade på institutionen, uppstår som förvirring från användandet av orden" larboard "och" styrbord ", till följd av likheten i ljudet, ordet" "är hädanefter skall ersätta" Port babords. "

Idag

År 1867 användes begreppet "porten" också definieras av Sjöman World Book. Sedan dess har det inte skett några andra förändringar av namnen på ett fartyg sidor. Idag är begreppen "port" och "styrbord" internationellt erkänd som vänster och höger sidorna av fartyget.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/boats/103628.html

Previous:
Next:

Båtar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.