Svenska Bil >> Bilar , Lastbilar Autos >> 4X4 >> Content

4-Wheel Drive Vs. 2-Wheel Drive

Många olika typer av fordon inklusive pickuper, stadsjeepar och även vissa bilar skryta med fyra hjul, eller all-wheel, drive. Detta system kan vara en förbättring jämfört tvåhjuliga drivsystem. Det finns dock vissa fall där varje typ av enhet konfiguration är bäst. Förstå skillnaderna mellan fyrhjulsdrift och tvåhjulsdrift är viktigt att veta vilken typ av fordon att handla för. Funktion

Skillnaden i funktion mellan tvåhjulsdrift och fyrhjulsdrift är en av de viktigaste utmärkande egenskaper för alla fordon. Tvåhjulsdrift bilar och lastbilar har en motor som är mekaniskt kopplad till endast två av hjulen, kallas drivhjulen, via transmission och resten av drivlinan. Fyrhjulsdrift fordon har motorn kopplad till alla fyra hjulen, skicka makten att flytta fordonet framåt på alla hjul samtidigt. I fallet med fyrhjulsdrivna fordon, framhjulen tjänar dubbel tull, båda ger framkomlig för körning och sida-till-sida dragkraft för styrning.
Typer
< p> Det finns flera olika typer av två-och fyrhjulsdrivna system. Tvåhjulsdrift fordon kan vara antingen framhjulsdrift eller bakhjulsdrift. I fallet med framhjulsdrift, är motorn kopplad till framhjulen med spindlar i stället för en axel, och bakhjulen används endast för stabilisering. Bakhjulsdrivna bilar har en slutväxel som löper längs bilen, överföra kraften från motorn och transmissionen med bakaxeln för att snurra hjulen

Fyrhjulsdrift fordon delas in i två kategorier:. Del- tid fyrhjulsdrift och heltid fyrhjulsdrift (ibland kallat all-wheel drive). Alla hjuldrivna fordon har motorn permanent fäst alla fyra hjulen, medan deltid fyrhjulsdrift-system gör att föraren kan välja mellan två-och fyrhjulsdrift lägen med en knapp eller spak.

Fördelar

Varje typ av drivlina har sin egen uppsättning fördelar. Fyrhjulsdrift system ger bättre grepp på hala ytor som snö, is och lera. Detta gör det fördelaktigt för fordon som förare avser att använda off-road eller under vinterväglag. Samtidigt, tvåhjulsdrift system är mekaniskt enklare och lättare, så att fordon för att uppnå bättre bränsleekonomi och minska den totala kostnaden för drivlinan.
Nackdelar
< p> Det finns betydande nackdelar med varje typ av drivsystem. Fyrhjulsdrift kräver ytterligare komponenter för att fästa alla fyra hjulen till motorn, vilket resulterar i ökade kostnader, ökad tyngd och fler möjligheter för mekaniska fel. Detta kan göra fyrhjulsdrivna fordon mindre bränsleeffektiva och mindre tillförlitliga över tiden. Tvåhjulsdrift fordon får inte hantera såväl på snö eller is, vilket gör dem farliga i vinterförhållanden. I fallet med framhjulsdrivna bilar, det fenomen som kallas vridmoment styra resulterar i dålig hantering när framdäcken är overtaxed mellan deras två plikter styrning och kör.
Säkerhetsfrågor

Säkerhetsfrågor väger också in i ett beslut mellan tvåhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Vissa biltillverkare brukar inte producera många bilar med bakhjulsdrift på grund av allmänhetens uppfattning om dess brist på säkerhet, eftersom det finns lite tyngd placeras över drivhjulen för att producera dragkraft som det är med en front-eller fyra-hjulsdrivna fordon. Införandet av elektroniska antisladdsystem och låsningsfria bromsar har gjort bakhjulsdrivna fordon mycket säkrare. Trots detta, är fyrhjulsdriven bäst för att undvika sladd och tappar kontrollen på mindre än idealiska vägar. Fyrhjulsdrift är också säkrare för fordon bogsering eller dragande stora vikter, eftersom närvaron av fyra drivhjulen ger större stabilitet Om lasten skift.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/4x4/102956.html

Previous:
Next:

4X4

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.