Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Däckrotation Metoder

Roterande bilens däck är en viktig underhåll plikt som hjälper till att förebygga ojämnt och slitage på dina däck. Däck i fronten bär normalt på ett visst sätt, medan bakdäcken bär vanligtvis på ett något annorlunda sätt. Det är en bra idé att rotera däcken varje 6.000 miles, eller i kombination med alla andra regelbundna oljebyte. Den ideala rotation metoden bestäms av om dina däck är riktad, och om din bil är en front-, bak-eller fyrhjulsdrift. Directional Däck

Directional däck är utformade att rulla i endast en riktning. Därför måste de som skall användas på endast en sida av fordonet eftersom att flytta dem till den motsatta sidan av bilen skulle få dem att rulla i den andra riktningen. Directional däck är avsedda att vridas fram och tillbaka mellan framaxeln till bakaxeln på samma sida av fordonet.
Framhjulsdrift

Däck på ett fordon som har framhjulsdrift är oftast roteras i "främre kors" mönster. I denna metod är de två däck på framaxeln roteras tillbaka rakt in i bakaxeln på samma sida. Den högra framdäcket går till höger rygg och vänstra framdäcket går åt vänster igen. Däcken på bakaxeln placeras på de motsatta sidorna på framaxeln. Den vänstra bakre däcket går till höger fram och höger bak går till vänster.

Ett alternativt rotation metod för front-hjulsdrivna fordon kallas "X-mönster." "X-mönster" kan också göras på bak-wheel-drive och fyra-hjulsdrivna fordon. I denna metod framdäcken roteras till de motsatta sidorna på baksidan, och de bakre däcken roteras upp till de motsatta sidorna på framsidan. Till exempel, går den främre högra till den vänstra bakre och främre vänster går till höger bak. Den högra bakre går till vänster, medan den vänstra bakre går till höger.
Bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift

primära däckrotation metod för bak-och fyra-hjulsdrivna fordon kallas "bakre kors," vilket egentligen är motsatsen till "framåt passera" används på front-hjulsdrivna fordon. I den "bakre kors"-metoden, däcken på bakaxeln roteras till framaxeln på samma sida, medan de främre däcken är roteras till de motsatta sidorna på bakaxeln. Till exempel är den bakre högra roteras till den främre högra och det bakre vänstra roteras till den främre vänstra. Framsidan är rätt roteras till den bakre vänstra, medan den främre vänster vrids till höger bak.
Olika stora Däck

Fordonsdäck som är annorlunda dimensionerade och oriktad roteras i "sida till sida"-metoden. I denna metod är det främre högra däcket helt enkelt roteras till vänster, medan den främre vänstra däcket går till höger fram. Den bakre högra däcket går till de bakre vänstra, medan den bakre vänstra däcket går till höger bak.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101489.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.