Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Hur man identifierar ojämnt däckslitage

Korrekt underhåll av bilens däck är avgörande för slitbanan slitage livslängd och säkerhet. Identifiera ojämnt däckslitage kommer hjälpa till att diagnostisera ett existerande problem, men det kan vara för sent för däcket. Förebyggande underhåll är nyckeln till däckets livslängd. Saker du behöver
Ordet jack och jack standTire djup gaugeTire inflationen mätare
Visa fler instruktioner
1

Ta bort locket ventilskaftet och sedan använda mätaren däckpumpning att läsa däcktrycket i varje däck. Jämför detta värde med tillverkarens specifikationer (vanligtvis märkt på förarsidan dörrkarmen). Över-eller under-pumpade däck är en av de främsta orsakerna till ojämnt däckslitage. Över en kort tid, kan däcktrycket inuti varje däck växla upp eller ned av ett par pounds per kvadrattum, så kontrollera däcktrycket (speciellt under variant väderförhållanden) är viktigt att göra minst en gång i månaden.
Sida 2

Kontrollera om en sida av utsidan slitbanan är sliten hårdare än den andra. Detta kan tyda på en anpassning problem med däcket eller bristen på däckets rotation. Framdäck styra fordonet och kommer att bära längs kanterna mer när fordonet gör svängar. Lämnar däck på framsidan för länge kommer att börja bära längs kanterna ojämnt. Bakhjul stannar alltid rak (såvida det inte finns en bak-hjulinställning frågan) och kommer inte att bära slitbanans kanter så länge de är ordentligt pumpade.
3

Lyft fordonet på en bil lyft eller lyfta ett hörn i taget och placera en pallbock under bilen för att säkra den. Detta ger dig en möjlighet att inspektera hela däcket. Ojämnt däckslitage kan bedra, särskilt inne-kant däckslitage som kanske inte syns från en inspektion på platsen.
4

Kontrollera om utsidan eller insidan däcket kant slitage. Om det finns slitage på båda kanterna, indikerar detta vanligen en under-inflation fråga. Att vara under uppblåsta orsakar centrum av slitbanan att kollapsa och åkattraktioner däck på båda sidorna av däcket kant. På svulstiga däck, skulle mitt slitbanan bäras mer än ytterkanterna. Medan Kontroll av däckens kanter, rotera däcket och vara säker på att det inte finns några tecken på stålband som visar igenom slitbanan.
5

Rotera däcket vid kontroll för kanten eller slitbanan slitage. Detta kommer att ge dig en fullständig visuell av däcket och jämför om ett område på däcket är slitet mer än en annan. En halkade, trasig eller defekt bälte i ett däck får endast ske på en plats på däcket, vilket gör en ojämn diagonal våg över däckets slitbana. En ledande symptom på ett trasigt band är ett dunkande ljud som emitterar från hjulet vid körning som intensifierar med din hastighet.
6

Rub handen längs slitbanan i en riktning och sedan den andra riktningen. Detta kommer att hjälpa dig att identifiera scalloping eller koppning däckslitage. Däck ska bära jämnt över slitbanan och längs omkretsen av däcket. Flytta handen i en riktning kan se slät, men sedan flytta det åt andra hållet kan avslöja en liten ojämnhet. Detta kan orsakas av dålig eller trasig fjädringskomponenter eller brist på rotation och balansering. Flytta varje förhöjda däcket med händerna för att kontrollera glapp i hjulet
7

. Lösa eller trasiga suspension eller styrkomponenter är en annan ledande orsak i däckslitage. Det kan påverka tå riktning eller camber justering av varje hjul. Detta skulle bidra till att felsöka ett däck som är ordentligt pumpade och följer en strikt rotation regim, men ändå visar ojämnt däckslitage. Flytta däcket upp och ner och sedan fram och tillbaka för att kontrollera glapp i hjulet.
8

Använd mätaren mönsterdjup för att inspektera slitagevarnare på varje däck. Placera mallen i spåret på varje slitbanan över däcket och ta flera avläsningar av mönsterdjupet längs omkretsen av däcket. Jämför slitaget däckets slitbana tvärs slitbanan och längs omkretsen. 4/32 av en tum av kvarvarande mönsterdjup skulle avse ett däck som kan vara okej för väg, men skulle förse fordonet med en signifikant minskning i bromsning och hantering vid körning. Mindre än 4/32 av en tum av återstående slitbanan på vilken plats som helst av däckets slitbana bör bytas ut.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101012.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.