Vad kan göra en motor Kasta en Rod?

Tillbaka i dag, "kasta en stav" i en bilmotor var betydligt vanligare än nu. I moderna motorer som underhålls och inte missbrukas, har en kastad kolvstång under normala körförhållanden blivit extremt ovanligt. Men när det händer, det är en katastrofal händelse som vanligen kräver en större översyn, om inte en helt ny motor. En kolvstång är "kastas" när den separeras från dess anslutningspunkt, vare sig på kolvbulten på toppen av stången eller i botten av stången där vevstakslager fäster till vevaxeln. Förhållanden som leder till en kastad stav är inte subtil eller mångfacetterad. I de flesta fall är orsaken en kastad stav begränsad till ett fåtal stora misslyckanden. Oil Pressure
p Det finns bara två skäl till varför en motor skulle ha oljetryck lågt nog för att kasta ett spö. Kraftigt slitage på mycket hög körsträcka fordon kan systemiskt sänka oljetrycket tillräckligt för att orsaka en vevstakslager att snurra ut ur dess lager mössa på vevaxeln på grund av friktion från brist på smörjning. När detta händer, lösgör stången från vevaxeln och, beroende på om det sker på upstroke eller nedåtgående slag, antingen slår den frigjorda kolven i topplocket eller knackar ett hål i motorblocket. Det andra skälet för lågt oljetryck är, väl, ingen olja i vevhuset. En varningslampa på instrumentbrädan ska låta dig veta när det blir så desperat. En olja tryckmätare för att ge dig en kontinuerlig avläsning är en bättre enhet för tidig varning. Kontrollera din olja regelbundet -. Ännu bättre
Revved Out

övervarvning en motor utöver dess tekniska begränsningar kan orsaka staven, lager eller kolvbult att misslyckas från överdriven stress och värme. Det är svårt att göra i genomsnitt fordon med standard fabriksinställningar eftersom de flesta har "rev limiter" för att förhindra det. Men som modifierats för konkurrens eller bara högpresterande street drift är i stånd att varvtalet är tillräckligt långt in i röda tillräckligt länge för att spontant kasta interna komponenter.
Valve Underlåtenhet

En trasig intag eller avgasventil kan sjunka in i kolvcylindem. Om motorn fortsätter att gå, wreaks den lösa ventilen mekanisk förödelse i cylindern, pulvrisera huvudet av kolven och resulterar i en kastad stav från brott vid kolvbulten.
Nuts and Bolts

vevstake lager som fäster kolvstången till vevhuset är inneslutna i caps säkrade med högt vridmoment och muttrar. Möjligen kan någon mutter och bult skruvas ihop lossa med ålder eller om de inte är ordentligt åtdragna till att börja med. Det är definitivt inte den första sak att misstänka, men då och då, dessa muttrar lossna och släppa lagret som sedan kastar stången. Det kan också hända om någon ombyggnad en motor väljer att återanvända tidigare bultarna lagerhuset och muttrar som redan har överbelastas genom åtdragning och ålder. Nya rod lagren skall alltid monteras med ny hårdvara.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68426.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.