Felsökning Auto Bromsar

Bromsarna är den viktigaste säkerhetssystemet på varje bil. Det åligger varje bilist att säkerställa deras bromsar är i gott skick, inte bara för sin egen säkerhet, men också för säkerheten för sina passagerare och andra trafikanter. Grundläggande felsökning av bil bromsar är inte svårt, och varje bilist kan lätt lära sig att leta efter enkla symptom på broms problem som, om de lämnas utan uppsikt, kan utvecklas till allvarliga problem på vägen. Instruktioner
1

uppmärksam på ovanliga ljud under körning och vid inbromsning. Ett högt skrika som kan höras, även när bromsarna inte används, kan orsakas av slitagevarnare som ofta byggs in skivbromsklossar att avsiktligt göra detta ljud som en varning att dynan beläggen nästan är utslitna . Om dynorna är gamla, kolla fodret tjocklek. Om en lugn bromsgnisselförebyggande hörs med helt nya dynor, vänta tills bilen har körts i ca 300 miles från stadskörning att låta de nya kuddar och skivor att bära tillsammans. Om dynorna är varken nya eller gamla, överväga att installera bullerdämpande shims på ryggen av bromsbeläggen. Ett mycket högt knaprande, skrapande eller gnisslande ljud kan tyda på ett totalt bortfall av en eller flera bromsbelägg, och bromsarna skall servas omedelbart.
2

Kontrollera pulsering eller vibration vid bromsning. I mekaniker världen, är detta ofta kallas bromsen skakighet. Judder kan orsakas av spruckna eller ojämnt slitna skivor, i vilket fall den felaktiga skivan måste återuppstått eller bytas. Felaktig åtdragning av hjulmuttrar lug kan sätta ojämna krafter på skivan, ibland orsakar skivan att tänja, orsakar broms skakighet. Judder kan också vara resultatet av skivor som inte är installerade rak eller bromstrummor som är out-of-runda.
3

Kontrollera för fordon pull under bromsning. Om fordonet drar snett när man bromsar, betyder det oftast att den främre bromsok på sidan bort från riktningen av pull beslagtas och inte stänga ordentligt. Tjockleken ska demonteras, inspekteras och smörjas. Brake pull kan också orsakas av selektivt eller ansluten bromsledningar, eller av ett fel i en kammare av bromshuvudcylindern. Bromsbeläggen på motsatt sida mot pull kan ha olja eller fett på infodringsytan. Om pull åtföljs av ett högt skrapande ljud, kan det tyda på bromsbeläggen på sidan av dragningen har misslyckats totalt, och metallen pad stödplatta är att ta tag i skivan. Andra möjliga orsaker som inte är relaterade till bromsarna är dålig front-end inriktning och felaktigt uppblåsta eller olämpliga däck.
4

Kontrollera om bromsarna greppa plötsligt när den tillämpas. Detta kan indikera problem med vakuum booster eller fördelningsventilen. Griper bromsar kan även orsakas av föroreningar på bromsbeläggen eller skor. Damm och grus kan komma in i pad foder, vilket orsakar ökad friktion mellan dynorna och rotorer. Detta händer ofta efter längre körning på dammiga, grusvägar.
5

Kontrollera "känsla" av bromspedalen. Erfarna förare vet den normala känslan de får när de trycker på bromspedalen. Om pedalen känns hårdare eller högre än normalt, kan det tyda på problem med bromsen makt booster. En mjuk och mosig känsla kan orsakas av instängd luft i bromsslangar, en låg bromsvätskenivå eller ett problem med huvudcylindern. Om bromspedalen sjunker till golvet, är det troligt att bromsvätskenivån är kritiskt låg, eller det finns en stor brist i huvudcylindern.
6

Testa strömmen bromsverkan. Med motorn igång, tryck och håll, bromspedalen. Pedalen bör ha en fast känsla, och det bör inte sjunka ner mot golvet med tiden. En mjuk eller svampig känsla indikerar luft i bromsledningarna, och bromsarna skall luftas, för att avlägsna eventuella luftbubblor. Ett företag kan hård känsla innebära att makten booster är defekt och måste underhållas eller bytas ut. Om pedalen känns normalt, men långsamt sjunker mot golvet med tiden, är det troligt att det finns ett problem med huvudcylindern, och cylindern bör bytas ut. Som en ytterligare kontroll, håll ner bromspedalen med ljus, jämn kraft, med motorn avstängd. Pedalen ska kännas högt och hårt. Nu, starta motorn, medan du fortfarande håller pedalen nere. Pedalen ska sjunka, något, och har en normal känsla. Om så är fallet, är det makt booster fungerar förmodligen korrekt.
7

Kontrollera nivån i bromsvätskebehållaren. Detta är vanligtvis en semi-transparent plastbehållare, som ligger nära den bakre delen av motorrummet på förarsidan. Det är klart synliga märken på sidan av behållaren för "Full" och "Minimal" nivåer. Vätskenivån ska ligga mellan dessa märken. En alltför låg vätskenivå kan resultera i en mjuk eller mosig känsla, när bromspedalen trycks. Få upp nivån till "FULL"-märket, med ny bromsvätska som uppfyller tillverkarens specifikation. På äldre bilar kan bromsvätskebehållaren vara gjord av metall, och locket måste avlägsnas, för att kontrollera vätskenivån.
8

Kontrollera bromsvätskan för förorening, genom att öppna behållaren, och ta en ordentlig titt på vätskan inuti. Den bör ha en homogen färg och en semi-klart utseende. Om vätskan är brunaktig i färgen, om skum eller skum flyter på ytan eller om någon kontaminering är synlig, ska hela bromssystemet tömmas, spolas och fyllas på med ny vätska som uppfyller tillverkarens specifikation.
9

Kontrollera systemet för läcker, särskilt om bromsvätskenivån befanns vara låg. Kontrollera marken under bilen, efter att den har parkerat på ett ställe för ett tag, och leta efter våta fläckar där vätska har droppat. Notera platsen, och börja din sökning, direkt ovanför den platsen. De mest troliga ställena för läckor är anslutningspunkterna mellan bromsledningarna och huvudcylindern, samt de flexibla slangar broms som förbinder de bromsledningar till bromscylindrarna vid varje hjul. Bromscylindern tätningarna är också en vanlig läcka plats. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/66168.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.