Felsökningsguide för bromssystem

Varje bilist förstår vikten av bilen bromssystemet. Förarens värsta mardröm besannas när bromsarna inte fungerar som förväntat. När bromsarna gnisslar vi rygga med förlägenhet. När bromsarna vibrerar vi ryser med gripandet, och om bromspedalen sjunker till golvet våra hjärtan stannar och våra liv blinkar inför våra ögon. Lyckligtvis är grundläggande felsökning av bromssystemet en enkel uppgift att varje fordon ägare kan lära sig att göra själva. Instruktioner
1

Lyssna efter ljud från dina hjul när du kör, och speciellt vid inbromsning. Den vanligaste ljud från bromsarna är en högfrekvent gnissel. Om skrika kan höras även när bromsarna inte används kan det orsakas av metall-blad slitagevarnare att vissa pad tillverkare i sina kuddar för att varna föraren att dynorna är slitna. Om dynorna är ny, bör du räkna med en viss bromsgnisselförebyggande för de första 300 miles eller så att köra medan de nya slitas i. Annars lägga mjukt, ljuddämpande shims till ryggen på skorna kan lugna de flesta skriker. Om du hör ett skrapande eller gnisslande ljud betyder det sannolikt att en eller flera av dynorna har misslyckats helt och bromsarna bör kontrolleras omedelbart. En clunking brus gör förmodligen något i bromsen är lös, och återigen en omedelbar inspektion kallas för.
2

Kontrollera om bromsarna drar åt ena sidan eller den andra under inbromsning. Den vanligaste orsaken till broms pull är en grep främre bromsok på hjulet i motsatt riktning pull. Om pull kombineras med en drastisk minskning av bromsverkan, kan det bero på fel på en av de två master cylinderkamrarna, eller genom bromsvätska läcka från en av bromscylindrarna på kuddar och rotor. Om en slipning eller skrapning ljud medföljer bromsen pull, kan det betyda att bromsbeläggen på ett hjul har misslyckats eller utslitna helt. Andra möjliga orsaker till broms pull inkluderar en pluggad bromsledningen eller en grep bromscylinder på ett hjul. Möjliga orsaker som inte är direkt relaterade till bromsarna felaktigt pumpade däck och felaktig front-end justering.
3

Kontrollera om bromsarna greppa plötsligt. Detta kan orsakas av en ansamling av damm och smuts på rotorn och kuddar, eller inne i trummorna, vilket ofta resulterar från utökad körning på grusvägar. Griper bromsar kan också indikera ett problem med makt booster eller fördelningsventilen. Om greppa åtföljs av ett högt skrapande eller gnisslande ljud, kan det tyda på att bromsbeläggen har misslyckats.
4

Kontrollera pulsering eller vibration vid bromsning. Vibrationer kan orsakas av en skiva rotor som är dåligt, skev eller sprucken, eller genom en bromstrumma som är sprucken eller out-of-runda.
5

Testa driften av det maktvakuum booster och huvudcylindern. Håll ner bromspedalen med motorn igång. Pedalen bör ha en fast känsla och det bör inte falla mot golvet med tiden. En svampig känsla kan indikera luft i bromsslangar, medan en hård känsla kan indikera en defekt power booster. Om pedalen känns normal men sakta sjunker mot golvet, kan det tyda på en inre läcka i huvudcylindern. Nu stoppar motorn och samtidigt fortsätta att hålla ner bromspedalen. Pedalen bör stanna i en position. Om det långsamt stiger med tiden, kan det tyda på en läcka i power booster eller en dålig booster backventil. Nu pumpa bromsarna några gånger och notera var bromspedalen stannar. Det ska sluta i en något högre position med varje pump. Som ett sista test, håll ner bromspedalen och starta motorn. Bromspedalen ska sjunka ca 1/4 av en tum, vilket indikerar att boostern fungerar korrekt.
6

Kontrollera nivån och tillståndet i bromsvätskan. Parkera bilen, öppna huven och leta reda på bromsvätskebehållaren. Det är oftast placerad nära den bakre delen av motorrummet på förarsidan. Öppna locket och titta inuti. Vätskan ska ha ett rent och homogent utseende. Om vätskan är brun eller om du ser avskum eller föroreningar som flyter på ytan, då vätskan bytas. Vätskenivån ska ligga mellan de högsta och lägsta märken på reservoaren. En låg vätskenivå kan släppa in luft i huvudcylindern eller bromsledningarna, och det brukar också indikerar att det finns en läcka i systemet. Var noga med att använda bromsvätska som uppfyller tillverkarens specifikationer vid påfyllning av behållaren. Också, noggrant kontrollera systemets täthet, med särskild hänsyn till sambanden mellan bromsledningar och huvudcylindern samt bromsledningar och cylindertätningar vid varje hjul broms.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/66510.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.