Vad orsakar böljande i bilmotorer?

Motorer är så komplicerade att om de inte hade varit i produktion i över ett sekel, är det troligt att ingen skulle tro att de verkligen skulle fungera. Korrekt motorprestanda är beroende av en mycket noggrann avvägning av luft /bränsleblandning, tändningsinställning och avgaser förvaltning, varje avvikelse från någon av dessa parametrar kommer att orsaka fel, vilket ofta uttrycks som "surge" (accelerationssnabba /retardation cykler). Parameter Jakt

Nästan alla svallande villkor möter bränsleinsprutning motorer har att göra med "parametern jakt." När någon av en motor noggrant har kontrollerat parametrar (särskilt bränsleflöde) överstiger vad ECM (elektronisk styrenhet, aka "datorn") förväntar sig, kommer den automatiskt justera luftintaget, bränsleinsprutningstidpunkt och tändstift timing att få allt tillbaka i linje. Parameter jakt är en trial-and-error process, och varje gång motorn tappar kraft som datorn kommer nästan alltid överkompensation jämfört med för mycket /för lite bränsle eller tidsanpassningsförskottet. Denna släppa /överkompensera cykel är kärnan i alla svallande problem. Addera igensatt bränslefilter

dåligt igensatt bränslefilter minskar bränsletrycket nog att ECM måste öppna bränsleinjektorerna mer att bibehålla samma mängd flöde. När ECM har faktiskt "knuten" bränslefiltren i öppen position, ökar bränsletrycket snabbt, vilket skjuter mer bränsle i motorn än den behöver. ECM kompenserar genom att stänga spridarna, vilket resulterar i ett annat bränsle tryckfall och förnyelse av den stigande cykeln. Bränsleinjektorer innehåller mycket finmaskiga filter, vilket kan lika gärna täppa och orsaka samma slags svallande.
Bad Bensin


Efter att ha tillbringat en tid i lagring, kommer bensin börja reagera med syret runt den och förlora sin potens. Denna oxidation process är i huvudsak förbränning i mycket slow motion: bränsle kombineras med syre för att producera koldioxid, vatten och föroreningar som kväveoxider och lösa molekyler koldioxid. När motorn börjar intag detta "pre-brända" bensin, läser sin ECM avgastemperaturen som en "lean burn" (för mycket luft) villkor. Vid försök att justera, sprutar datorn mer dåligt bränsle, vilket i huvudsak douses lågan i motorns förbränningsrum. När ECM upptäcker en brist på eld, backar bort bränsleinsprutning, körs magert och måste upprepa surge /stall cykeln om och om igen bara för att hålla igång.
Vakuum Läckor

Vacuum läckage kan framkalla svallande på vissa motorer, men det beror på vilken typ av insprutningssystem. MAF (massluftflöde) som används på många bilar mäta mängden luft som strömmar genom motorns gasspjället (spjällhuset) och använda den informationen för att avgöra hur mycket bränsle för att injicera. Vakuum läckor i MAF-system brukar orsaka en ojämn tomgång, men oftast kommer inte att resultera i svallande i cruise.

Övriga bilar använder MAP (grenrör lufttryck) system som extrapoleringar luftflödet från insugningsröret interna lufttrycket. MAP-system är mer benägna att stiga medan kryssningar än MAF-system, även om båda kommer uppsving under acceleration om ett vakuum läcka finns.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/63672.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.