Svenska Bil >> Auto Repair >> Auto Bromsar >> Content

Hur fungerar en Over-Torque Warp en bromsrotor?

Varje fordon på vägen har en specifik hjul specifikation mutter vridmoment. Oerfarna gör-det-själv mekaniker eller även sådana anställda vid reparation anläggningar kan ha gjort sig skyldig till stort vridmoment hjulmuttrar. Inte bara är det ett specifikt vridmoment specifikation, men det finns också ett lämpligt sätt att dra åt muttrarna. Genom att inte göra det på rätt sätt, kan hjulmuttrar vara över-åtdragna och förvränga broms rotorer och i vissa fall, skada navflänsen. Identifiera Rotor Välvning

En skev rotor kommer att avge en identifierbar bieffekt vid inbromsning. Medan de flesta kan kännas på höghastighetståg bromsning, kan vissa extrema fall av rotorn varp märkas även vid låg hastighet bromsning. Den bromsrotor står vertikalt på däcket. Den har en försänkt yta som kramar navet av fordonet. När man bromsar, kuddarna pressa mot rotorn att bromsa in bilen. Om rotorn är skev, orsakar detta bromsbeläggen att pressa mot skevhet. Denna känsla överförs sedan till bromspedalen som ett dunkande pulsering och kommer att orsaka ratten att skaka.
Hur stort vridmoment varptrådar Rotorer

Wheel klackarna flex enligt tvång. Hjul muttrar som är över-åt eller inte åt i rätt ordningsföljd kan orsaka ojämn åtdragning mot navets yta av rotorn. Detta orsakas oftast av mekaniker som strama muttrarna felaktigt använder en pneumatisk pistol utan användning av ett vridmoment pinne eller en gör-det-själv mekaniker dra åt dem i ordningsföljd med en rörtång. Eftersom en eller flera av hjulmuttrarna är inte lika tät som den andra (s), den särskilda åtdragning balansen off-center rotorn. När en rotor varp, är det svårt att ångra.
Vridmoment Mönster

Mönstret att anställa när momentstången hjulmuttrar är att tätt en hjulmutter med en momentnyckel eller en pneumatisk pistol med ett vridmoment pinne. Dra inte åt hjulet mutter, utan helt enkelt tätt den till navflänsen. Välj nästa hjulmutter på den motsatta sidan av den första du åt och så vidare. En X mönstret bör användas för fyra hjulmuttrar, medan en stjärna-mönster bör användas för fem eller fler hjulmuttrar. När du har snugged hjulmuttrarna, gå över dem igen, använder samma mönster, tills momentet specifikationen har erhållits.
Verktyg

Hand momentnycklar nästan är alltid föredragit mer så än pneumatiska pistoler med vridmoment pinnar. Men vridmoment pinnar finns i en mängd olika tjocklek vilket i teorin bara tillåter dig att dra åt hjulmuttrarna så hårt. Hand momentnycklar kan innehålla ett visst vridmoment specifikation eller kan innehålla justerbara inställningar för att få rätt specifikation. En klicker spärr-stil hand momentnyckel är gynnsamt eftersom det kommer att uttala ett klickljud när specifikationen har erhållits på hjulmutter.
Förebyggande /Lösning

Aldrig Dra åt hjulmuttrarna i ett cirkulärt mönster. Detta kan dra åt den ena sidan av hjulet innan den motsatta sidan och få hjulet att vara off-centrerad. Använd alltid en momentnyckel inställd på rätt vridmoment specifikation för ditt fordon (som kan finnas i bruksanvisningen) och alltid använda ett X eller stjärnmönster vid åtdragning. Använd aldrig en pneumatisk pistol utan ett vridmoment pinne. Pistolen kan innehålla så mycket som 300 till 600 pounds av vridmoment i det främre läget. Sällan är vridmoment specs högre än 150 fot pounds på de flesta lätta lastbilar och är mycket lägre för personbilar. Återigen, om du använder en pistol med ett vridmoment pinne, vara säker på att anställa "X" eller stjärnmönster när momentstången hjulmuttrar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/auto-brakes/57479.html

Previous:
Next:

Auto Bromsar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.