Platinum Vs. Iridium tändstift och gas körsträcka

tändstift ungefär som axlar, eftersom deras skenbara enkelhet konstruktion och material vittnar en hel del trial-and-error förfining och tillämpning specificitet. Den senaste generationen av exotiska metall tändstiftet ger en möjlighet fordonsägaren för att optimera motorn för att prestera på sin högsta effektivitet. TÄNDSTIFT Basics

Ett tändstift är i huvudsak bara en riktigt tjock tråd med ett kort i den. Kärnan i varje tändstift är en ca 3-tums lång metallstav, ena änden av denna stång ansluts till tändspolen via tändkabeln eller stöveln och den andra är utsatt. Runt detta spö är insvept en keramisk isolator, och runt det ett metallhölje. Positiv energi färdas genom tråden från spolen hoppar gapet mellan spetsen av tråden och metall fallet, vilka skäl till motorblocket. En elektrod fäst på metallhöljet hänger strax över spetsen, effektivt förkorta avståndet mellan trådspetsen och fallet. På detta sätt, platina och iridium stift är likadana.
Engine Combustion

Bensin kommer autoignite på någonstans mellan 250 och 500 grader, beroende på de villkor och bränslekvalitet . Komprimera luft orsakar det att värma upp genom att fånga all sin värmeenergi i ett mindre utrymme, ju mer du komprimerar det, desto varmare blir det. En dieselmotor använder denna kompression-värmeeffekt att orsaka dess bränsle autoignite genom att pressa luft /bränsleblandningen ner till mellan 1/20 och 1/30 sin ursprungliga storlek. Bensin, dock antänds lättare och brinner snabbare, så använder en gasmotor lägre kompression - ca 10-till-1 - för att pressa blandningen till strax under sin självantändning punkt, och en gnista för att överhetta en liten ficka av luft /bränsle. När den fickan eller kärna antänds sprider trycket runt den uppgång och lågan i ett ungefärligt sfäriskt bubbla.
Värme och Copper

Tändstiftet spets och jordningsband existera i en av de hårdaste och mest korrosiva miljöer kan tänka sig. Höga temperaturer i cylindern kan smälta den tunna spetsen metalltråden och marken bandet, och dessa temperaturer kommer också att drastiskt öka hastigheten med vilken syre i cylindern oxiderar och bryter ner metallen. Tändstift beroende utmärkt elektrisk ledningsförmåga för att hjälpa gnista behålla sin energi och värme som den korsar gapet, och det innebär att använda en mycket ledande metall som koppar. Men, medan det är ganska billigt jämfört med jämförelsevis ledande material som silver, är koppar också extremt känsliga för värmeskador och korrosion.
Exotiska Coatings och material
p Det finns två grundläggande sätt att förhindra överhettning och nedbrytning av koppar tips och remmar marken. Det billigaste och mest grundläggande tillvägagångssätt är att göra dem tjock, vilket gör att värmen snabbare överföra ifrån dem och in i motorblocket. Det andra är att belägga spetsen och bandet med en mer korrosionsbeständig metall såsom platina och iridium, och det är precis vad många tillverkare gör. Sådana beläggningar minska de skador som orsakas av oxidation och förbättra kontakten liv, men de gör ingenting för prestanda eller bränsleekonomi. Det enda sättet att göra det är att öka gnista intensitet, och det kommer med en mindre diameter spets. Platina och iridium erbjuda jämförbara skyddsnivåer, men platina är vanligtvis används för beläggningar på grund av sin kostnadsfördel.
Fine Wire Plugs

En mindre, finare spets minskar diameter av gnistan, koncentrerar därmed sin energi till en vit-het ström av plasma istället för spridning det till en bredare och svalare lick eld. Göra tändstiftet tippa ur ingenting men mycket robust - och mycket dyrt - platina eller iridium tillåter en liten diameter spets som fortfarande tål korrosion och höga temperaturer. Den hetare gnista kommer att bidra till att öka förbränningen effektivitet genom snabbare tillsatta kammare temperaturer, vilket ger flamfronten ett försprång på stigande kolven. Ju varmare och mer energisk gnista kommer också hoppa en större lucka utan att blåsa ut. Platina är korrosionsbeständigt, men det har inte den extremt höga smältpunkten för iridium. Som sådan, kan iridium tips göras mycket tunnare än platina att koncentrera gnistenergin utan smältning. Optimera Pluggar

att verkligen dra nytta av dina dyra prestanda pluggar
kan du behöva justera tändningen eller Tändstiftsgap. En något större stiftgapet gör för en större flamkärnan, och det innebär en snabbare bränna. Vissa motorer kommer att göra bättre med mer eller mindre tändning förväg, ges en större stiftgapet och fintrådiga pluggar. Det är något du har att spela med för att optimera de pluggar för dig specifik motor och chassi. Det finns några mindre makt vinster att göra med iridium vs platina i mycket hög uteffekt racing applikationer med kraftfulla tändsystem, men oddsen är små att det kommer att manifesteras vid pumpen. Fin-wire iridium pluggar mer än fintrådiga platina pluggar - kan utöka din tuning anslaget för antändning förväg och stiftgapet, men skillnaden är försumbar om du inte är tuning enbart för enorma hästkrafter
<. br> Vad det kokar ner till

Så kommer platina-och iridium-belagda kontakter med en kopparkärna inte öka hästkrafter eller bränsleekonomi, de kommer bara att pågå längre och presterar mer konsekvent. Prestanda fintrådiga pluggar kan öka effektiviteten genom att hjälpa flamfronten att initiera och sprida lite snabbare, vilket potentiellt innebär mer bränsle förbränns per komprimering händelsen och mindre bränsle spillo. Både platina och iridium fintrådiga pluggar kommer att överträffa koppar spets pluggar, men iridium förmåga att motstå höga temperaturer möjliggör en tunnare plugg dricks. I den verkliga världen, men, du är osannolikt att se någon mätbar förändring i bränsleekonomi med iridium istället för pluggar platina. Platinum kommer att göra allt iridium gör utanför de mest allvarliga racing applikationer. Iridium kan ge maskinbyggare ett litet försprång i mycket hög kompression, turboladdad eller överladdade motorer, men denna kant är inte sannolikt att leda till ökad bränsleekonomi på en gata motor.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96849.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.