Centrifugalpump Speed ​​Limit

Radial pumpar - en beteckning som innefattar både centrifugalkompressorer och centrifugalpumpar - har använts på motorer för mer än ett sekel, men på senare år har de stigit till framträdande som den mest populära makten -adderare genom tiderna. Medan enkel och robust med designen, centrifugal kompressor och centrifugal vätskepump har begränsningar i fråga om produktion och rpm potential. Kompressor Basics
p Om du någonsin ridit på den snurrande karneval rida som tvingar dig upp och mot en vägg, du är ganska bekant med effekterna av centrifugal tryck. En centrifugalpump drar in luft genom centrum av kompressorhjulet, sedan snurrar den utåt mot ett fall runt knivarna. Luft, som mestadels tomt utrymme, pressar ner till en mindre volym när den träffar väggen. Denna komprimerade luften strömmar kring fallet och ut ur utloppet.
Blade Gränser

En radial kompressor yttersta hastighetsgränsen oftast kommer genom bladen. Kompressorhjulet själv upplever också centrifugalkraft som den snurrar, effektivt orsakar bladen vid dess yttersta "väger" mer än de närmare centrum. Vid någon tidpunkt, kommer bladen blir så "tung", de ska slita rätt av navet. När hjulet förlorar ett enda blad, går det snabbt ur balans och sönderfaller - well, exploderar -. Strax därefter
Seal Gränser

genomsnittliga centrifugalpump snurrar mycket snabbt - uppåt av 150.000 rpm för en typisk turbo - och de typer av hastigheter skapar en enorm friktion i lagren. Normalt lagren skulle skyddas av en kudde av olja, att hålla dem borta från direkt kontakt med varandra. Men någon gång, har kompressorn axeln att passera genom en "torr" tätning som håller oljan i. Få turbon snurrar tillräckligt snabbt och tillräckligt länge, och det kommer att smälta den inre ytan av tätningen.

Bearing Gränser

Lager är vanligtvis inte den första att gå, främst eftersom smörjning hjälper till att hålla dem svalt och separerade. Lagret Problemet tenderar att följa tätningsproblem. Den extrema vakuum runt kompressorns axel kommer suga olja ur turbon, skicka det genom motorn och tappa oljetryck vid kompressorns lager. När det händer, dina kompressor lagren inte länge för denna världen.
Design Gränser

Turbos och andra centrifugalkompressorer är inte normalt konstruerad för att bara rev tills de explodera. En vevaxel driven kompressor är lätt att modulera, antingen genom att ändra utväxling i kompressorn eller ändra diametern av kompressorns remskiva. Avgas-drivna turbos är lite mer komplicerat men i allmänhet anställa en av två metoder. Den första är att noggrant ställa in avgaserna turbinen så det kan bara snurra så snabbt innan du kör ut ur flödet volym, och det andra är att omdirigera avgaserna runt turbinhjulet med en wastegate. Addera Kompressor Surge

Även om det inte är tekniskt en "speed limit" sak, svallvåg i centrifugal kompressorn inte bära några särskilda överväganden. Surge händer när kompressorn utgående linje trycket överstiger kompressorns förmåga att lägga energi. När lufttrycket i systemet övervinner kompressorn stoppas kompressorn hjulet döda i sitt spår och kan faktiskt köra bakåt för att släppa på trycket. I bilar, kommer detta hända vanligtvis när du lyfter på gasen - alltså stänga gasinmatningsskivorna - att flytta. Lösningen är att installera ett tryckavlastande "utblåsning ventil" i intaget tarmkanalen att frigöra övertryck innan turbon kan gå in i surge.
Liquid centrifugalpump Gränser
< p> Flytande radiella pumpar - vatten och ström pumpar styrning är utmärkta exempel - kan drabbas av samma slags lagerhaveri som luftpumpar men inte snurra nästan tillräckligt snabbt för att explodera. Den flytande pumpens hastighetsgränsen kommer genom kavitation, vilket händer när vätskan inte kan strömma in bakom bladet så snabbt som den släcks. Den snabbt fallande tryck bakom bladen får vätskan att förångas och pop, släppa ut en liten sonic boom. Detta är i praktiken samma sak som händer när du hamnar i ditt servostyrningen, och varför pumparna gnälla när de är lite på vätska.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96817.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.