Hur motoroljor Work

Det tog inte människan lång tid att upptäcka smörjning. I själva verket kom maskin smörjmedel förmodligen i bruk med människans första maskin: tanden. Färska, var saftigt kött lättare att tugga än hårt, torrt kött. Knivar gled bättre genom ett färskt kill än genom torkat läder och trä gled mot trä lättare när det belades med fet fett. Därifrån var det egentligen bara ett par miljoner små steg innan vi fick till mycket avancerade syntetiska oljor som används i dag. Våtsump Inoljning Systems

Bilar använda en av två typer av smörjsystem: ". Torr sump" "våt" sump eller Den gemensamma våtsump Systemet består av en oljetank, eller " sump "längst ned i motorn, och en oljepump med en nedsänkt pickup linje. Efter pumpen drar olja ur oljetråget och skjuter den genom motorn försvinner oljan tillbaka ner i sumpen genom att läcka ut genom lagren eller sipprar ner från cylinderhuvudena. Våtsump system är mycket enkelt och billigt att ingenjör, men har ett antal nackdelar.
Torrsump Systems

En torr sump oljning system använder en nästan plan oljetråg , precis så djupt att den snurrande vevaxeln inte slå den. Olja rinner ner i denna grunt pan sugs ur pannan med en kraftfull, multi-stadiet, vevaxel-driven sug eller "scavenge" pump, och deponeras i en extern behållare. En vanlig oljepump plockar upp därifrån. Torrsump system är överlägsen första eftersom de håller olja utanför vevaxeln, vilket ökar hästkrafter, och för det andra eftersom de hindrar en förlust av oljetryck vid hård kurvtagning, vilket ger konstruktörer möjlighet att placera motorn lägre till marken.

basolja Funktioner

Oils grundläggande syften är att vara både ett smörjmedel och kylmedel. Oljans viskositet - motstånd mot skjuvning, separation eller flöde - på en molekylär nivå gör det möjligt att hålla sig till delar och bygga upp i tjocka lager mellan rörliga komponenter. Detta lager av vätska fungerar som både ett sätt att hålla de metallkomponenter från att röra och som en buffert för att absorbera stötar laster. Oljan kan inte hålla delarna från att röra helt, men, de kommer ändå skapa en viss mängd friktionsvärme, vilket oljan bär bort och antingen avlagringar i oljetråget eller försvunnit genom att köra den genom en radiator-liknande oljekylare .
oljeadditiv

Motor olja är mer än bara raffinerad råolja, aka "mineralolja." De flesta oljor använda någon form av viskositetsmodifieringsmedel som hjälper dem bo tjock vid höga temperaturer. En olja med en rating på "5W-30" fungerar som en 5-vikt motorolja vid låga temperaturer och en 30-vikt olja vid högre temperaturer. Oljor använder också tensider, aka tvättmedel eller tvål, för att hålla svävande partiklar i oljan och minskar slam uppbyggd i motorn. Speciellt formulerade syntetiska oljor har mycket större och "mjukare" molekyler, vid tillsats till en vanlig mineralolja, dessa större molekyler absorberar det mesta av friktion och stötar innan dessa krafter har en chans att försämra de naturliga oljekomponentema
Addera .from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96769.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.