Vad är bättre:? En mekanisk eller elektrisk Hastighetsmätare

Hastighetsmätare är en av de saker som föraren titta på varje dag, men sällan tänker om något går fel. Kabel-drivna spedometers har tjänat tillförlitligt i över ett sekel, men har nyligen fallit i onåd för mer sofistikerade elektroniska typen. En del av denna preferens har att göra med den elektroniska hastighetsmätaren inneboende fördelar, men mycket av det beror helt enkelt på det faktum att det är lättare och billigare att installera i en datorstyrd fordon. Hur Hastighetsmätare Arbete

Kabel-driven och elektronisk hastighetsmätare är inte så olika som man kan tro. En kabel-driven eller "induktionsbromsar" hastighetsmätaren använder en kabel kopplad till växellådans utgående axel att snurra en liten magnet inuti hastighetsmätaren. Denna magnet snurrar inuti en fjäderbelastad aluminium "kopp" fäst vid speedo nålen, desto snabbare magneten snurrar, desto mer drar nålen. En elektronisk hastighetsmätare använder också magneter, men i detta fall magneten är stationär och på växellådshuset. En växel-liknande hjul på den utgående axeln snurrar framför magneten, framkalla en pulserande elektrisk ström som en annan "Hall Effect" sensor läser. En dator tolkar den signalen och använder den informationen för att flytta ett servo fäst på baksidan av speedo nålen.
Montering

Antingen tillåter konfiguration montering ganska mycket någonstans i förhållande överföring, men induktionsbromsar Speedo kabeln ger begränsad flexibilitet. Till skillnad från den elektroniska enhetens kablar, kan en kabel korsa inte 90-graders vinkel utan en bit i sidled twist. Det är inte ett oöverstigligt hinder i de flesta fall, men ofta gånger chassi utformades ursprungligen för en elektronisk hastighetsmätare inte kommer att ge tillräckligt spelrum transmissionstunnel att acceptera en mekanisk hastighetsmätare kabel. Realistiskt, men om du är eftermontering en motor och kabel-transmission i ett fordon som konstruerats enbart för elektronik, då kabel montering är förmodligen det minsta av dina bekymmer.
Noggrannhet

En elektronisk hastighetsmätare Hall Effect sensor och servo arrangemang är ungefär så nära perfekt - åtminstone i termer av noggrannhet - som är praktiskt möjligt. Denna konfiguration är samma som används för att driva motorns styrdator och bilens låsningsfria bromssystem, i själva verket många nya bilar använder ABS-sensorer för att upptäcka hjulet hastighet i stället för en separat transmission-monterad sensor. Dessa sensorer registrerar uppemot ett dussin gånger per varv - tusentals gånger per sekund. Kabeln i en mekanisk hastighetsmätare är benägna att sträcka och vrida över tiden, vilket kan leda till att enheten slits ut snabbare och leverera mindre omedelbara och exakta resultat.
Kostnad

Den mekaniska hastighetsmätare främsta fördelen är att det är billigare att tillverka och installera. Alla dessa sensorer och processorer kostar pengar, och en snurrande kabel och magneten är billiga. Men även detta är inte sant hela tiden, särskilt i fordon som redan använder Hall-effektsensorer och datorer för att styra ABS. I fall som detta, är hastighetsmätaren bara en sak ansluten till datorn.
Justerbarhet

Öka eller minska ett fordons däck storlek eller slutlig utväxling påverkar motorn rpm förhållande till hastigheten. En större däck reser mer distans per varv, vilket gör att hastighetsmätaren att läsa på en lägre hastighet än fordonet faktiskt reser, mindre däck kommer att orsaka speedo att läsa högt. Det är möjligt att justera en mekanisk hastighetsmätare genom att ändra de redskap som ansluter den till växellådans utgående axel, men det kan kräva att riva in i växellådan och kan fortfarande inte ge en 100-procent korrekt avläsning. Justering av en datorstyrd elektronisk hastighetsmätare är så enkelt som att ansluta en kompatibel dator till speedo styrenhet och ändra inställningarna.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96720.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.